Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ο ανδριάντας του George Canning στην ομώνυμη πλατεία των Αθηνών

O ανδριάντας του Βρετανού πολιτικού George Canning βρίσκεται στην πλατεία των Αθηνών που φέρει το όνομα του (πλατεία Κάννινγκος). Ο Canning ήταν εκείνος ο πολιτικός ο οποίος έστρεψε την πολιτική της Βρετανίας υπέρ του ελληνικού αγώνα για ανεξαρτησία. Η βοήθεια των Βρετανών τόσο με τα δάνεια όσο και με την ενεργή συμμετοχή του στόλου τους στη ναυμαχία του Ναυαρίνου υπήρξε καθοριστική για την τελική έκβαση του επανάστασης ωστόσο σε βάθος χρόνου υπήρξε καταστρεπτική αφού μετέτρεψε την Ελλάδα σε οικονομικό προτεκτοράτο.

Επιστρέφουμε όμως στο μνημείο. Πρόκειται για έναν ανδριάντα κατασκευασμένο από μάρμαρο σε μνημειακές διαστάσεις πέρα του φυσικού.ο Canning αναπαρίσταται σε νεαρή ηλικία φορώντας ρωμαϊκή τήβεννο. Έχει σταυρωμένα τα χέρια στο στήθος ενώ στο δεξί του χέρι κρατάει έναν πάπυρο. Έχει φαλάκρα με λίγα μαλλιά στα πλαϊνά της κεφαλής. Στη βάση του γλυπτού αναγράφονται τα λόγια:

GEORGE CANNING
1770 - 1827


WALTER REGINALD

BASIL LONG
1918 - 1941
ΤΡΙΣΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΝΙΓΚ
ΕΠΕΣΕ ΥΠΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

στα πλάγια της βάσης:

ΕΙΣ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟΝ ΚΑΝ
ΝΙΓΓΑ 1770 - 1827 ΕΚ 
ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΩΝ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΛΕΥ
ΘΕΡΙΑΣ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΣΠΥΡΟΥ ΜΕΡΚΟΥΡΗ 1931

στο πίσω μέρος της βάσης:

ΔΩΡΕΑ Κας Κ. ΜΠΟΥΤ

PRESENTED BY Mrs  CHARLES BOOT

Συγκεντρώνοντας όλες αυτές τις πληροφορίες, καταγράφουμε τα εξής. Ο ανδριάντας τοποθετήθηκε το 1931 όταν δήμαρχος ήταν ο Σπύρος Μερκούρης. Χορηγόw ήταν η Charles Boot. Δημιουργός του έργου είναι ο Βρετανός γλύπτης Francis Legatt Chantrey.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.