Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Το πέτρινο γεφύρι του Σάνδρυμου στους Πύργους

Το δεύτερο γεφύρι του οικισμού των Πύργων είναι αυτό του Σάνδρυμου (στη βιβλιογραφία αναφέρεται και ως Σάνδριμος ή Σάνδρεμος). Τούτο το γεφύρι είναι σαφώς πιο επιβλητικό από εκείνο του Κάστρου που παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Βρίσκεται περίπου 900 μέτρα (σε ευθεία γραμμή) βορειοδυτικά του ναού της αγίας Παρασκευής. Ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό είναι αγροτικός, στενός και δύσβατος και είναι προτιμότερο ο διαβάτης να αφήσει το μεταφορικό του μέσο στο στην αγία Παρασκευή και να συνεχίσει με τα πόδια (περίπου 10΄ με 12΄ λεπτά περπάτημα).

Η βιβλιογραφία δεν αναφέρει που οφείλει το όνομα του το γεφύρι το οποίο είναι κατασκευασμένο από πέτρα, έχει συνολικό μήκος 22 μέτρα και το τόξο του στο υψηλότερο του σημείο αγγίζει τα 6,7 μέτρα. Δεν υπάρχουν προστατευτικές αρκάδες ή στηθαίο. Ο ποταμός που γεφυρώνει είναι ο Ασπροπόταμος. Φαίνεται πως το γεφύρι αποτελούσε τμήμα του δρόμου που οδηγούσε βορειότερα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα και από εκεί προς το Μοναστήρι.

Όπως και το γεφύρι του Κάστρου έτσι και αυτό δέχτηκε επεμβάσεις ενίσχυσης και συντήρησης την προηγούμενη δεκαετία μέσω επιχορήγησης των προγραμμάτων LEADER+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό μνημείο μοναδικής ομορφιάς το οποίο παραμένει απρόσιτο στο ευρύ κοινό εξαιτίας του κάκιστου δρόμου και της ανύπαρκτης σήμανσης.

Υγ: Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δημήρη Τσίνιβιτς, κάτοικο Μεσόβουνου, χωρίς την βοήθεια και τις γνώσεις του οποίου δεν θα κατόρθωνα ποτέ να προσεγγίσω τα δυο κατρανιτσιώτικα γεφύρια.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.