Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Το μνημείο των πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών στο Μεσόβουνο

Για τη σφαγή του άμαχου πληθυσμού του Μεσόβουνου από τους Γερμανούς έγραψα  σε προηγούμενο άρθρο αυτής της στήλης το οποίο αναφερόταν στο μνημείο που έστησαν οι κάτοικοι του Μεσόβουνου προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων τους. Σε κείνο το μνημείο, πέρα από τα ονόματα των κατοίκων του χωριού υπήρχαν και τρία ονόματα πολιτών της Σοβιετικής Ένωσης, του Αλεξέι, του Αντρέι και του Ρούμπεν.

Η παράδοση θέλει τους τρεις αυτούς Σοβιετικούς (προφανώς μέλη κάποιας αποστολής που συνεργαζόταν με αντιστασιακές ομάδες στην Ελλάδα) την ημέρα της σφαγής να προτάσσουν αντίσταση στα γερμανικά στρατεύματα προκειμένου ο ντόπιος πληθυσμός να μπορέσει να διαφύγει στα βουνά και να σωθεί.

Ο Δήμος της Εορδαίας (τοπικό διαμέρισμα του οποίου αποτελεί το Μεσόβουνο) τίμησε τη θυσία τους στήνοντας μνημείο στην περιοχή όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή. Τούτο το σημείο βρίσκεται περίπου εξακόσια μέτρα βόρεια του χωριού και σε αυτό οδηγεί αγροτικός, βατός, χωμάτινος δρόμος ο οποίος ξεκινάει από τα νεκροταφεία.

Το μνημείο αποτελείται από μια λιτή μαρμάρινη στήλη η οποία είναι εντοιχισμένη πάνω σε τσιμεντένιο τοίχο. Πάνω της είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ
ΣΤΡΑΤΟΥ
ΈΠΕΣΑΝ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑ
ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ 23.3.1944
ΑΛΕΞΕΪ
ΑΝΤΡΕΪ
ΡΟΥΜΠΕΝ

Κάτω από την επιγραφή των ονομάτων (όπως φαίνεται διασώθηκαν μόνο τα μικρά τους και αγνοούνται τα επώνυμα) υπάρχει εγχάρακτο δάφνινο στεφάνι ενώ κάτω δεξιά αναγράφεται ο χορηγός του έργου και η ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων:

ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

ΤΚ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟΥ 9.5.2012

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.