Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Το ξωκλήσι των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στα Κομνηνά

Στην κορυφή του λόφου που βρίσκεται εφτάκοσια μέτρα δυτικά της πλατείας των Κομνηνών, είναι χτισμένο το ξωκλήσι των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Σύμφωνα με την Παρθένα Τσοκτουρίδου (βλ. πηγές) το εκκλησάκι κτίστηκε έπειτα από τάμα της Αγάπης Παπαδοπούλου η οποία επισκέφτηκε το μοναστήρι των αγίων στη Λέσβο διότι είχε άρρωστο το παιδί της. Φαίνεται πως το τάμα της εκπληρώθηκε και ως εκ τούτου έχτισε αυτό το ξωκλήσι σε θέση που της υπέδειξε η Κοινότητα.

Πρόκειται για μονόχωρο ναΐσκο ρυθμού βασιλικής. Η σκεπή είναι καλυμμένη με κεραμίδια και στην κορυφή της υπάρχει μεταλλικός σταυρός. Η κεντρική θύρα είναι σιδερένια και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ναού. Το καμπαναριό είναι έξεργο, μεταλλικής κατασκευής και ύψους περίπου τριών μέτρων. Είναι τοποθετημένο βορείως του ναού. Περιμετρικά του ναού υπάρχει περίφραξη από τσιμεντόλιθους ύψους ενός μέτρου. Πάνω από την καγκελόπορτα υπάρχει μεταλλική πλάκα ημικυκλικού σχήματος στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΑΓ. ΡΑΦΑΗΛ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΙΡΗΝΗ

Δεξιά της καγκελόπορτας υπάρχει μεταλλική πλάκα στην οποία μνημονεύεται το όνομα του χορηγού της περίφραξης:

ΔΩΡΕΑ
ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ
ΖΕΠΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Έξω από το χώρο του ναού υπάρχει μεγάλος μεταλλικός σταυρός ο οποίος είναι στραμμένος δυτικά προς την πλευρά του κάμπου της Εορδαίας.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  • Τσοκτουρίδου Παρθένα, Η προγονική ιστορία του Δήμου Βερμίου, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, 2002

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.