Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Ο ναός του αγίου Γεωργίου στην Αναρράχη της Εορδαίας

Ο νεότερος ορθόδοξος ναός του αγίου Γεωργίου βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του οικισμού της Αναρράχης, πάνω στο ύψωμα και σε τέτοιο σημείο που να είναι ορατός από όλο σχεδόν το οροπέδιο της δυτικής Εορδαίας.

Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίσμα  κατασκευασμένο από τσιμέντο. Στο σύνολο του είναι επενδυμένος εξωτερικά με επεξεργασμένη πέτρα. Ανήκει στην κατηγορία του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Στην κορυφή του τρούλου υπάρχει μεταλλικός σταυρός. Η κύρια είσοδος του ναού βρίσκεται στη δυτική πλευρά και κοιτάει προς τον οικισμό του Εμπορίου. Σε αυτήν υπάρχουν τρεις μεταλλικές θύρες και από μπροστά τους πέντε τοξοειδείς καμάρες που στηρίζονται σε τέσσερις τσιμεντένιους κίονες. Στα κιονόκρανα του κάθε κίονα υπάρχουν σχεδιασμένα ανάγλυφα. Στην κεντρική είσοδο οδηγεί μεγάλη κλίμακα δεκατεσσάρων σκαλοπατιών. Τα δύο καμπαναριά είναι ενσωματωμένα στο κυρίως σώμα του ναού, δεξιά και αριστερά της κύριας εισόδου. Η αγιογράφηση του εσωτερικού του ναού δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις μέρες μας.

Ο ναός θεμελιώθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Αυγουστίνο Καντιώτη στις 19 Ιουνίου του 1986. Την ημερομηνία της θεμελίωσης μνημονεύει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα η οποία αναγράφει τα παρακάτω λόγια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΝΑΡΡΑΧΗΣ
ΕΘΕΜΕΛΙΩΘΗ
ΥΠΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩ
ΡΙΝΗΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
κ.κ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ
ΤΗΝ 29η ΙΟΥΝΙΟΥ 1986

Στον περίβολο του ναού υπάρχει μνημείο πεσόντων στο οποίο αναφέρθηκα σε προηγούμενο άρθρο.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.