Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Ο ναός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Ανατολικό της Εορδαίας

Ο ορθόδοξος ναός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού είναι ο ενοριακός ναός του οικισμού του Ανατολικού. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, πλάι στο Δημοτικό σχολείο. Ο ναός ανήκει στο αρχιτεκτονικό ρυθμό του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στη δυτική πλευρά και σε ατή οδηγεί μια κλίμακα με πέντε σκαλοπάτια. Δεξιά και αριστερά της πρόσοψης είναι εντοιχισμένα τα δύο καμπαναριά ενώ μπροστά από την κεντρική θύρα υπάρχουν τρεις καμάρες οι οποίες στηρίζονται σε τέσσερις τσιμεντένιους κίονες. Πάνω από τις καμάρες υπάρχουν εντοιχισμένη μεταλλική επιγραφή η οποία αναφέρει τα παρακάτω:

Ι.Ν. ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ο τρούλος είναι ντυμένος με μέταλλο ενώ στην κορυφή του υπάρχει έξεργος μεταλλικός σταυρός. Το σύνολο του ναού είναι ντυμένο με επεξεργασμένη πέτρα. Η Παρθένα Τσοκτουρίδου στο έργο της «Η προγονική ιστορία του Δήμου Βερμίου» (2002) αναφέρει πως ο ναός κτίστηκε προπολεμικά, το έτος 1936. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.