Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Το ξωκλήσι του αγίου Κοσμά και του αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου στη Βλάστη

Καθώς ο επισκέπτης ανηφορίζει προς τον οικισμό της Βλάστης από τον επαρχιακό, ασφαλτοστρωμένο δρόμο που συνδέει το χωριό με τους οικισμούς του εορδαϊκού κάμπου και την πόλη της Πτολεμαΐδας, συναντά στο δεξί του χέρι το ξωκλήσι του αγίου Κοσμά και του αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου.

Το ξωκλήσι είναι χτισμένο ένα χιλιόμετρο περίπου βορειοανατολικά του οικισμού, σε αλσύλλιο πάνω στο σταυροδρόμι όπου συναντιούνται από τη μία ο δρόμος που οδηγεί προς την Πτολεμαΐδα και από την άλλη ο δρόμος που οδηγεί προς το μοναστήρι του αγίου Παντελεήμονα. Η περιοχή αυτή ονομάζεται από τους ντόπιους, σταυροδρόμι.

Το εκκλησάκι χτίστηκε τη δεκαετία του 1960 από τον Βλατσιώτη Ιωάννη Ζιάμο ο οποίος υπήρξε όχι μόνο χτίστης αλλά και αποκλειστικός χορηγός του έργου. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και στον άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο. Ο Ζιάμος τον έχτισε θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του αδερφού του ο οποίος δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς κατά την διάρκεια της Κατοχής.

Πρόκειται για ένα μικρό ναό χτισμένο στο ρυθμό του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Η σκεπή είναι καλυμμένη με κεραμίδια και στην κορυφή του τρούλου υπάρχει έξεργος μεταλλικός σταυρός. Δύο μεταλλικοί σταυροί υπάρχουν επίσης τοποθετημένοι στην κορυφή των δυο καμπαναριών τα οποία είναι ενσωματωμένα στο σώμα του κυρίως ναού, στη δυτική πλευρά όπου βρίσκεται και η κεντρική θύρα. Σε κάθε ένα από τα καμπαναριά αναγράφονται αντιστοίχως τα λόγια:

ΆΓΙΟC
KOCMAC

ΆΓΙΟC
XΡYCOCTOMOC

Στη νότια πλευρά του ναού υπάρχει εντοιχισμένο ψηφιδωτό το οποίο απεικονίζει τον Ιησού Χριστό. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.