Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Η κρήνη του Ρουστατέλη στη Βλάστη

Η κρήνη του Ρουστατέλη βρίσκεται στον οικισμό της Βλάστης, διακόσια περίπου μέτρα δυτικά της κεντρικής πλατείας του χωριού, πάνω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς το Σισάνι.

Πρόκειται για μια πέτρινη κατασκευή ύψους περίπου δυο μέτρων και μήκους περίπου τεσσάρων. Η βρύση είναι τοποθετημένη στο κέντρο και κάτω από αυτήν υπάρχει μια ορθογώνια γούρνα. Δεξιά και αριστερά της βρύσης υπάρχουν καμάρες σε καθεμία από τις οποίες είναι τοποθετημένη μια έξεργη στάμνα βαμμένη με κεραμιδί χρώμα και στολισμένη με έξεργη φυτική διακόσμηση.


Η κρήνη σύμφωνα με μαρτυρίες χωριανών, είναι προπολεμική η κατασκευή της δηλαδή χρονολογείται πριν την έναρξη του ΒΠΠ. Η κατασκευή που συναντά ο επισκέπτης στις μέρες μας είναι προσφάτως αναπαλαιωμένη. Η κρήνη έλαβε το όνομα της όχι από τον χορηγό της κατασκευής της αλλά από το γεγονός ότι σε εκείνη τη γειτονιά υπήρχε η οικία του Ρουστατέλη. Έτσι, έμεινε στους χωριανούς η ονομασία «στου Ρουστατέλη». 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.