Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Λευκάδα

Το μνημείο προς τιμήν των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης βρίσκεται τοποθετημένο στην πλατεία Μαρκά, ακριβώς μπροστά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Λευκάδας. 

Κύριο στοιχείο του έργου είναι μια μαρμάρινη στήλη ύψους περίπου δυο μέτρων η οποία είναι τοποθετημένη κάθετα σε ένα ορθογώνιο τσιμεντένιο και ντυμένο με μάρμαρο τοίχο ύψους ενός μέτρου. Πάνω δεξιά στη στήλη υπάρχει ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο το οποίο δεν είμαι ακριβώς σίγουρος τι αναπαριστά: μοιάζει ταυτόχρονα και με αστέρι αλλά και με λουλούδι. Παρακάτω αναπαρίστανται τέσσερα ανάγλυφα πουλιά με ανοιχτά τα φτερά τους και δυο λουλούδια. Αριστερά από την στήλη, πάνω στον τοίχο, είναι χαραγμένα τα λόγια του Λευκαδίτη ποιητή Άγγελου Σικελιανού:

Η Ελλάδα σέρνει 
το χορό ψηλά με
τους αντάρτες
Αγγ. Σικελιανός

Δεξιά της κεντρικής στήλης και πάνω στον τοίχο υπάρχει έτερη εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα πάνω στην οποία υπάρχει ανάγλυφο που αναπαριστά τέσσερις μορφές σε θέση προφίλ να ατενίζουν μια σειρά από ορθόδοξους σταυρούς που παραπέμπουν σε νεκροταφείο. Στο κάτω δεξιά μέρος αυτής της στήλης υπάρχει η υπογραφή του γλύπτη καθώς και το έτος της κατασκευής:

ΜΙΧ. ΚΑΣΣΗΣ ΓΛΥΠΤΗΣ 2002

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.