Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Το χωριό όπου εκτελέστηκε ο Καπετάν Φούφας

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό στα χωριά του πρώην Δήμου Μουρικίου, φτάνουμε στο χωριό με την ονομασία Φούφας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2001 το χωριό του Φούφα έχει 827 κατοίκους. Πρόκειται για ένα όμορφο χωριό το οποίο μπήκε στον ιστορικό χάρτη της χώρας την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα όταν εκεί συναντήθηκε με τον θάνατο μαζί με τέσσερις συντρόφους ύστερα από ένοπλη σύρραξη με τους Βούλγαρους κομιτατζήδες o Καπετάν - Φούφας. Την εποχή εκείνη το χωριό ονομαζόταν Παλαιοχώρι. Το 1932 σε ένδειξης τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον Μακεδονομάχο, το χωριό μετονομάστηκε σε Φούφας.

Σήμερα στον Φούφα μπορούμε να δούμε το σπίτι όπου έγινε η μάχη του Καπετάν Φούφα και των συντρόφων του εναντίον των Βουλγάρων καθώς και μια προτομή του στην απέναντι ακριβώς πλευρά του δρόμου.

Μερικά λόγια για τον Καπετάν Φούφα

Το πραγματικό του όνομα ήταν Ζαχαρίας Παπαδιάς. Γεννήθηκε το 1876 στο Πλατανάκι της Αρκαδίας και εισήλθε στην τουρκοκρατούμενη τότε Μακεδονία το 1906 έχοντας το βαθμό του ανθυπολοχαγού του ελληνικού στρατού. Η περιοχή δράσης του ήταν το όρος Βίτσι και τα γύρω χωριά. Η πρώτη νίκη ήρθε τον Μάρτιο του 1906 στην περιοχή Κορεστίων όταν απέκρουσε τουρκική επίθεση 250 ανδρών. Στις 31 Ιουλίου 1906 επέστρεψε στην Ελλάδα και σχεδόν ένα χρόνο αργότερα στις 10 Απριλίου 1907 ξαναμπαίνει στην Μακεδονία επικεφαλής 35 ανδρών έχοντας ως προορισμό και πάλι το Βίτσι. Τη νύχτα της 11ης Μαΐου ο Καπετάν Φούφας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον σώματος κομιτατζήδων που βρισκόταν εγκατεστημένο στο χωριό. Στην μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκε μαζί με τέσσερις συντρόφους του.

Τα μνημεία του χώρου

Απέναντι από την κεντρική πλατεία του χωριού και πάνω στον κεντρικό δρόμο σώζεται ακόμα το σπίτι όπου δολοφονήθηκε ο Καπετάν Φούφας. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα του 19ου αιώνα το οποίο έχει έξι παράθυρα στο ισόγειο, τέσσερα στον όροφο και άλλες δυο μπαλκονόπορτες οι οποίες οδηγούν στο μοναδικό μπαλκόνι του ορόφου. Τα παράθυρα του είναι ξύλινα ενώ η πρόσοψή του έχει κίτρινο χρώμα. Βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Το εσωτερικό του δεν είναι επισκέψιμο καθώς έχει καταρρεύσει μέρος του πατώματος ενώ τα τζάμια των παραθύρων έχουν τα περισσότερα σπάσει και ο σοβάς σε πολλά σημεία της πρόσοψης έχει πέσει. 

Στην απέναντι πλευρά του δρόμου, στην κεντρική πλατεία του χωριού, βρίσκεται ένα ενοποιημένο μνημείο το οποίο περιλαμβάνει πλάκα προς τιμήν των φονευθέντων από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες Μακεδονομάχους, προτομή του Καπετάν Φούφα και μνημείο υπέρ των πεσόντων για την Μακεδονία στους πολεμικούς αγώνες του 20ου αιώνα.

Η πλάκα είναι λιτή και αναγράφει:

ΖΑΧΑΡΗΑΣ. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ.Η.ΠΑΠΑΔΑΣ.ΚΑΠΕΤΑΝ.ΦΟΥΦΑΣ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.ΚΟΝΤΗΣ.
ΚΩΝ/ΝΟΣ.ΣΚΟΡΔΑΤΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ.ΣΑΡΔΕΛΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΣ.ΚΟΥΓΙΑΣ.
ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ. ΤΗΝ. 11 ΜΑΪΟΥ 1907
ΕΝ. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΩ. ΥΠΟ. ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ

Πρόκειται βέβαια για τα ονόματα των τεσσάρων συντρόφων του Καπετάν Φούφα που έπεσαν νεκροί εκείνη τη νύχτα.

Η προτομή του Καπετάν Φούφα βρίσκεται δίπλα από την πλάκα και παριστάνει τον ανθυπολοχαγό με την στολή του Μακεδονομάχου, φορώντας το παραδοσιακό καπέλο και έχοντας μουστάκι. Στην βάση αναγράφεται:

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ
Η
ΠΑΠΑΔΑΣ
ΚΑΠΕΤΑΝ - ΦΟΥΦΑΣ
1876 - 1907

Παραπέρα υπάρχει το μνημείο για τους πεσόντες υπέρ της Μακεδονίας στους πολεμικούς αγώνες του 20ου αιώνα. Πρόκειται για μια στήλη η οποία έχει πέτρινη βάση και στην κορυφή της στέκεται μια πλάκα η οποία απεικονίζει δυο αρχαίους πολεμιστές εξοπλισμένους με δόρυ και ασπίδα. Στην βάση είναι εντοιχισμένη μια μαρμάρινη πλάκα η οποία αναγράφει:

Η ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΦΟΥΦΑ
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ
ΤΩΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΕΝΔΟΞΩΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
1903 -1908
1922
1940 - 1941
1941 - 1944
1946 - 1949
ΑΣ ΜΗ ΒΡΕΞΗ ΠΟΤΕ ΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟΝ
ΚΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΣ ΜΗ ΣΚΟΡΠΙΣΗ
ΤΟ ΧΩΜΑ ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΟΝ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΚΕΠΑΖΗ

Παρακάτω υπάρχει μεταγενέστερη πλάκα η οποία γράφει:

ΤΑΦΟΣ 
ΘΥΣΙΑΣΘΕΝΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ

Φωτογραφίες από το σπίτι της δολοφονίας του Καπετάν Φούφα εδώ
Φωτογραφίες από τα μνημεία του χωριού εδώ
Διαβάστε για τον Καπετάν Φούφα Ι, ΙΙ
Ετήσιο μνημόσυνο video εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.