Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ανδριάντας του Μακρυγιάννη στη Διονύσου Αρεοπαγίτου των Αθηνών

Στον πεζόδρομο του Διονύσου Αρεοπαγίτου στην πόλη των Αθηνών, κάτω από την σκιά του λόφου της Ακρόπολης και σε μικρή απόσταση από το πανέμορφο μουσείο βρίσκεται τοποθετημένο το άγαλμα του Στρατηγού Μακρυγιάννη. Το έργο αποτελεί δημιουργία του γλύπτη Γιάννη Παππά. Κατασκευάστηκε το 1989 και τοποθετήθηκε το 1996 με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας. Απεικονίζει τον Μακρυγιάννη με πολεμική ενδυμασία , φουστανέλα, τουρμπάνι στο κεφάλι, πιστόλι ζωσμένο στη μέση και γιαταγάνι στο δεξί του χέρι. Στο βάθρο του αγάλματος αναγράφεται

Ο 
ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ 
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ 
1797 - 1864
Ο ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ 
ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ
ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΔΗΜ Λ.ΑΒΡΑ
ΜΟΠΟΥΛΟΥ


στην μια πλαϊνή πλευρά αναγράφεται το όνομα του γλύπτη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

και στην άλλη το όνομα του χορηγού

ΑΝΕΓΕΡΘΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΑ
ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μερικά στοιχεία για τον Μακρυγιάννη

Γεννήθηκε το 1794 στο Αβορίκι του Κροκυλείου Δωρίδας (οικισμός που έχει εγκαταλειφθεί στις μέρες μας στο νομό Φωκίδας). Ορφάνεψε από μικρός και πέρασε τα περισσότερα χρόνια της νιότης του στην υπηρεσία του Αλή Πασά των Ιωαννίνων στην Άρτα και τα Γιάννενα. Στην Φιλική Εταιρεία μυήθηκε το 1820 και κατέβηκε στην Πάτρα για να λάβει μέρος στις εκεί προεπανασταστικές διεργασίες. Έλαβε ενεργό μέρος στις Επανάσταση και διακρίθηκε στην μάχη των Αθηνών όπου και τραυματίστηκε τρεις φορές αλλά και στην μάχη στους Μύλους Αργολίδας (1825) τη μοναδική σημαντική επιτυχία ελληνικών στρατευμάτων εις βάρος του Αιγύπτιου Ιμπραήμ Πασά.

Με την λήξη της Επανάστασης και την δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, ήρθε σε ρήξη με την πολιτική του Καποδίστρια και αργότερα με την πολιτική του Όθωνα και της Βαυαρικής αυλής που τον ακολουθούσε. Το 1843 υπήρξε πρωτεργάτης της Επανάστασης εις βάρος του παλατιού (γνωστή ως Επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη) που ζητούσε από τον Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα στους Έλληνες. Η έκβαση της Επανάστασης υπήρξε νικηφόρα και ο Όθωνας υπό την πίεση του στρατού και των λαϊκών στρωμάτων αναγκάστηκε να υπογράψει το νέο Σύνταγμα. Δεν συγχώρησε ποτέ όμως τον Μακρυγιάννη. Το 1852 συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία του σχεδιασμού της δολοφονίας του βασιλιά. Το βαυαρικό καθεστώς δεν τόλμησε να απλώσει το χέρι του πάνω στο ήρωα της Επανάστασης και τον ελευθέρωσε το 1854.

Εγκατέλειψε τα εγκόσμια το 1864 αφού μερικούς μήνες πριν είχε ονομαστεί Αντιστράτηγος.

Πέρα από το μεγάλο επαναστατικό του έργο, ο Μακρυγιάννης άφησε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές και τα περίφημα Απομνημονεύματά του που αποτελούν μια από τις βασικές πηγές του πρώτου μισού του 19ου αιώνα. Είναι μάλιστα συγκλονιστικό το γεγονός ότι ο αμόρφωτος οπλαρχηγός έμαθε γραφή μετά το πέρας της Επανάστασης και σε μεγάλη ηλικία μόνο και μόνο γιατί θεωρούσε χρέος του να ενημερώσει τις μεταγενέστερες γενιές για όλα όσα συνέβησαν την ταραγμένη εκείνη περίοδο στον Ελλαδικό χώρο.

Πως θα πάμε

Το άγαλμα του Στρατηγού Μακρυγιάννη βρίσκεται στον πεζόδρομο του Διονύσου Αρεοπαγίτου στο κέντρο της πόλης των Αθηνών. Με το μετρό κατεβαίνουμε στην στάση Ακρόπολη. Το άγαλμα βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο, στην αριστερή πλευρά του πεζόδρομου όπως κατεβαίνουμε από την Ακρόπολη.

Για τον Στρατηγό Μακρυγιάννη διαβάστε Ι,ΙΙ,ΙΙΙ,ΙV
Φωτογραφίες από τον ανδριάντα εδώ
Προσωπογραφίες του Στρατηγού Μακρυγιάννη μπορείτε να δείτε εδώ
Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη

Με τον Στρατηγό Μακρυγιάννη έχει ασχοληθεί και η μουσική παράδοση του τόπου. Ένα από τα τραγούδια που αναφέρεται στον Μακρυγιάννη είναι το "Μπαρμπα - Γιάννη Μακρυγιάννη" σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Στην πρώτη εκτέλεση τραγουδάει ο Νίκος Ξυλούρης. Ένα ακόμη είναι το "Καημένε Μακρυγιάννη" σε στίχους του Ντίνου Χριστιανόπουλου και μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή. Στην πρώτη εκτέλεση τραγουδάει ο Γιάννης Κούτρας.

Βιβλιογραφία:
  • Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.