Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Η προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Αγία Παρασκευή Αττικής

Στη κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής, μερικά μέτρα μακριά από την ομώνυμη πλατεία βρίσκεται η προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη - μια από τις πολλές που υπάρχουν σε όλους σχεδόν τους Δήμους της Αττικής.

Το μνημείο

Πρόκειται για μια μεταλλική προτομή η οποία στηρίζεται πάνω σε μαρμάρινο βάθρο. Ο Κολοκοτρώνης παρουσιάζεται φορώντας την βρετανική περικεφαλαία στο κεφάλι. Έχει χαίτη και πυκνό μουστάκι. Στη μέση φέρει δυο πιστόλες. Στην μπροστινή πλευρά του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια

ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
1770 - 1843

ενώ στις πλαϊνές πλευρές έχουν σκαλιστεί τα λόγια

ΧΟΡΗΓΟΣ
ΜΕΤΑΛΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Χ. ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ
ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΡΚΑΔΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΣΤΙΣ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

στη πλαϊνή πλευρά της προτομής είναι χαραγμένη η υπογραφή του γλύπτη

Κ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ 
ΕΠΟΙΕΙ

Η προτομή λοιπό είναι έργο του γλύπτη Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και τοποθετήθηκε το 2005.

Πως θα πάμε

Η προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη βρίσκεται στη πλατεία της Αγίας Παρασκευής, περίπου τριάντα μέτρα μακριά από την ομώνυμη εκκλησία. Για να φτάσουμε στη πλατεία (η οποία βρίσκεται επί της Λεωφόρου Μεσογείων) χρησιμοποιούμε μια από τις πολλές λεωφορειακές γραμμές που συνδέουν την περιοχή με το κέντρο. Για συντομία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μετρό (μπλε γραμμή) και να πάρουμε το αντίστοιχο λεωφορείο από τη στάση του Χολαργού ή του Νομισματοκοπείου. Ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται βορειοανατολικά των Αθηνών.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.