Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ο ανδριάντας του Εμμανουήλ Παπά στην Θεσσαλονίκη

Η πόλη της Θεσσαλονίκης - πρωτεύουσα του γεωγραφικού διαμερίσματος της Μακεδονίας - όφειλε μια τιμή σε εκείνον τον άνθρωπο που υπήρξε πρωτεργάτης της μακεδονικής ελευθερίας, πρόδρομος των μαχητών των Γιαννιτσών και του Σαρανταπόρου. Την υποχρέωση αυτή ανέλαβε να βγάλει εις πέρας ο Σύλλογος "Εμ. Παπάς" Θεσσαλονίκης στήνοντας το 1989 τον ανδριάντα του Σερραίου ήρωα στο πάρκο της ΧΑΝΘ, μερικά μέτρα παρακάτω από τον Λευκό Πύργο.

Το μνημείο

Πρόκειται για μια μεταλλική κατασκευή η οποία παρουσιάζει σε πλήρη μορφή τον Εμμανουήλ Παπά να κατεβαίνει από μια βάρκα (η οποία παρουσιάζεται μισή). Έχει μακριά μαλλιά και μουστάκι ενώ στη μέση φέρει πιστόλα. Στην πλάτη φέρει κάπα. Πίσω από την μορφή του Εμμανουήλ Παπά παρουσιάζεται μια νεανική γυναικεία μορφή η οποία στο δεξί της χέρι κρατάει δάφνινο στεφάνι με το οποίο στεφανώνει τον Παπά ενώ στο άλλο χέρι κρατάει το λάβαρο της Επανάστασης. Το ίδιο λάβαρο κρατάει με το αριστερό του χέρι και ο Παπάς και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας δυνατός συμβολισμός: η ίδια η ελευθερία παραδίδει το λάβαρο της στον αγωνιστή. Ο ανδριάντας είναι τοποθετημένος πάνω σε πέτρινη βάση.

Στα πλαϊνά της βάσης αναγράφονται τα λόγια:

Ο ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ
ΕΜΜ ΠΑΠΑ
ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ
"ΕΜΜ ΠΑΠΑ" ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΤΟ ΕΤΟΣ 1989

ενώ σε μια μαρμάρινη πλάκα η οποία βρίσκεται αυτόνομα τοποθετημένη μερικά μέτρα έμπροσθεν του μνημείου αναγράφονται τα λόγια:

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ
ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ
ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ 1821
1773 - 1821

Ο ανδριάντας είναι έργο του γλύπτη Μέμου Μακρή. Τοποθετήθηκε το 1989 (βλ βιβλιογραφία).

Πως θα πάμε

Ο ανδριάντας του Εμμανουήλ Παπά βρίσκεται στο πάρκο της ΧΑΝΘ στην Θεσσαλονίκη. Φτάνοντας στον Λευκό Πύργο ακολουθούμε ανατολική κατεύθυνση μέσα από το πάρκο. Ο ανδριάντας βρίσκεται στην ανατολική του γωνία.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Προσεγγίζοντας τα υπαίθρια γλυπτά της Θεσσαλονίκης, Συλλογικό έργο, 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονικής, Ιδιωτική Έκδοση, Θεσσαλονίκη, 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.