Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Η προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Χαλάνδρι Αττικής

Το μνημείο στο οποίο θα αναφερθώ στο παρών κείμενο είναι η προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου η οποία βρίσκεται στην πλατεία Δούρου στο Χαλάνδρι. Τούτη η πλατεία βρίσκεται περίπου διακόσια (200) μέτρα βορειοανατολικά της κεντρικής πλατείας του Χαλανδρίου όπου υπάρχει και ο ορθόδοξος ναός του αγίου Νικολάου. Η πρόσβαση από το ναό προς την πλατεία γίνεται μέσω της οδού Ανδρέα Παπανδρέου.

Όσον αφορά το ίδιο το μνημείο, πρόκειται για μια μαρμάρινη προτομή. Πράγμα σπάνιο μιας και όλες οι προτομές του Βενιζέλου στην Αττική που έχω δει μέχρι τώρα είναι μεταλλικές και μόνο ο ανδριάντας στο προαύλιο της βουλής μαρμάρινος. Ίσως όμως υπάρχει και άλλη μαρμάρινη προτομή του Βενιζέλου στην Αττική, μιας και δεν έχω ολοκληρώσει ακόμα την έρευνα μου. 

Ο πρωθυπουργός από την Κρήτη αναπαρίσταται με πουκάμισο, γραβάτα και σακάκι. Δεν φοράει μήτε γυαλιά μήτε καπέλο, έχει φαλάκρα και βεβαίως παχύ μουστάκι και μούσι στο σαγόνι. Στο βάθρο - το οποίο είναι δυσανάλογα μεγάλο - αναγράφονται τα λόγια:

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΥΡ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
1864 - 1936

ενώ πάνω στην προτομή εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη

Ν. ΣΟΦΙΑΛΑΚΗΣ 1980

Το έργο λοιπόν δημιουργήθηκε από τον κρητικό γλύπτη Νίκο Σοφιαλάκη (1914 - 2002) το 1980. Δεν υπάρχει αναφορά του έτους τοποθέτησης του γλυπτού οπότε παίρνουμε ως δεδομένο έτος τοποθέτησης το έτος κατασκευής.  

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.