To μνημείο των πεσόντων του Ιερού Λόχου που πολέμησε γενναία κατά την μάχη του Δραγατσανίου εναντίον των οθωμανικών δυνάμεων, βρίσκεται στο Πεδίο του Άρεως των Αθηνών. Είναι το πρώτο γλυπτό το οποίο τοποθετήθηκε εντός του σχεδίου πόλεως των Αθηνών, το έτος 1843. Η αρχική του θέση ήταν στο Πανεπιστήμιο από όπου μεταφέρθηκε το έτος 1885. Επομένως, δεν είναι το πρώτο γλυπτό το οποίο τοποθετήθηκε στο Πεδίο του Άρεως. Αυτή τη θέση την κατέχει η προτομή του Πραΐδη. Χορηγός του έργου ήταν ο ποιητής Αλέξανδρος Σούτσος και δημιουργός του ο αρχιτέκτονας Σταμάτης Κλεάνθης.
Πρόκειται για μια μαρμάρινη στήλη στην κορυφή της οποίας υπάρχει μια περικεφαλαία. Στην πρόσοψη της στήλης είναι χαραγμένα τα λόγια:
ΣΟΥΤΣΟΣ ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ
ΑΠΑΝΤΕΣ
ΟΙ ΕΝ ΤΩ ΙΕΡΩ ΛΟΧΩ
ΚΑΛΩΣ ΚΑΤΑ
ΔΡΑΓΑΤΣΑΝΙΟΥ ΠΕΣΟΝΤΕΣ
ΧΑΙΡΕΤΕ
Στην πίσω πλευρά της στήλης υπάρχει ανάγλυφη η χαρακτηριστική νεκροκεφαλή του Ιερού Λόχου με τα δυο οστά χιαστί και από κάτω η επιγραφή:
ΤΩ ΙΕΡΩΙ ΛΟΧΩΙ
ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΙΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΩΙ ΣΟΥΤΣΩΙ
ΤΩ ΒΥΖΑΝΤΙΩΙ
ΚΑΙ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙ ΔΡΑΚΟΥΛΗ
ΤΩ ΙΘΑΚΗΣΙΩΙ
ΓΕΝΝΑΙΩΣ ΕΝ ΔΡΑΓΑΤΣΑΝΙΩ
ΤΗΣ ΔΑΚΙΑΣ ΥΠΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΓΩΝΙΣΑΜΕΝΟΙΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΥΤΣΟΣ
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ
ΕΚ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΑΝΕΘΗΚΕΝ
ΟΠΩΣ Η ΠΑΤΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ
ΦΙΛΑ ΜΕΝ ΟΣΤΑ ΘΑΛΠΗ
ΚΑΛΟΝ Δ' ΗΡΩΙΟΝ ΤΟΙΣ
ΕΛΛΗΣΙ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΗ
Η μάχη εγένετο εν έτει αωκα΄
Ίδρυται δε το σήμα αωμγ΄
Η μαρμάρινη μαύρη πλάκα η οποία βρίσκεται στη βάση της στήλης τοποθετήθηκε πολύ αργότερα. Έχει χαραγμένο επάνω της το σύμβολο του Ιερού Λόχου του 1942 και από κάτω είναι χαραγμένα τα λόγια:
Ο ΙΕΡΟΣ ΛΟ
ΧΟΣ ΤΟΥ 1942
ΕΙΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ
ΛΟΧΟΝ ΤΟΥ
1821
Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Βιβλιογραφία
- Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.