Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Το μνημείο της Ακροναυπλίας

Το κάστρο της Ακροναυπλίας, ένα από τα δυο μεγάλα φρούρια της πόλης του Ναυπλίου, λειτούργησε στις αρχές του περασμένου αιώνα και ως χώρος στρατιωτικών φυλακών. Εκεί κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά στέλνονταν εξόριστοι οι πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος. Με τη λήξη του Εμφυλίου πολέμου και έπειτα από διαταγή του βασιλιά Παύλου οι φυλακές γκρεμίστηκαν προκειμένου να χτιστεί ξενοδοχείο το οποίο υπάρχει μέχρι και τις μέρες μου.

Τη λειτουργία ως φυλακή της Ακροναυπλίας θυμίζει στον επισκέπτη του χώρου ένα μαρμάρινο μνημείο το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό του κάστρου. Μέσω της αφαιρετικής τεχνοτροπίας ο καλλιτέχνης δημιούργησε μια στήλη στην κορυφή της οποίας αναδύεται μια μορφή πιθανόν γυναικεία η οποία προσπαθεί να κρύψει το κεφάλι με μια κίνηση αποστροφής του βλέμματος και ένδειξης αποτροπιασμού. Ο συμβολισμός εναντίον του τόπου εξορίας και όσων αυτός πρέσβευε είναι ξεκάθαρος. Πάνω στη στήλη είναι χαραγμένα τα λόγια:

άγιος αυτός ο χώρος που μαρτύρησαν
τόσοι Έλληνες σύντροφοι
αυτοί που πάτησαν γυμνόποδοι
της τυραννίας τον όφι
αυτοί που ανένδοτοι αγωνίστηκαν
για την ελευθερία
αυτοί που γράψανε με το αίμα τους
την ιστορία.

Γιάννης Ρίτσος

Δεν μπόρεσα να εντοπίσω πουθενά την υπογραφή του γλύπτη. Ανατρέχοντας στην βιβλιογραφία εντόπισα την πληροφορία πως το έργο είναι δημιουργία του Ηπειρώτη γλύπτη Στέλιου Τριάντη. Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν το 1988 με αφορμή τα εβδομήντα χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Μάλιστα, σε φωτογραφίες του έργου από την βιβλιογραφία εμφανιζόταν η χαραγμένη επιγραφή "70 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ 1918 - 1998" όταν όμως επισκέφτηκα το μνημείο στη δύση του 2012 τέτοια επιγραφή δεν υπήρχε. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Ο Γλύπτης Στέλιος Τριάντης, Συλλογικό, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα, 2004
  2. Γιάννενα η πόλη των Ευεργετών, έργα του Στέλιου Τριάντη, Μνημείο της Ακροναυπλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.