Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο

Ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη είναι τοποθετημένος σε πάρκο λίγο παραδίπλα από το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης του Ναυπλίου. Έχει ως φόντο του το κάστρο του Παλαμηδίου, εκεί όπου ο Γέρος του Μοριά φυλακίστηκε από το ίδιο το ελληνικό κράτος. 

Για τον ανδριάντα έχω μιλήσει σε προγενέστερη ανάρτηση η οποία αφορούσε το αντίστοιχο αντίγραφο που στήθηκε στην Αθήνα. Αυτό που υπάρχει στο Ναύπλιο είναι το αυθεντικό γλυπτό το οποίο κατασκευάστηκε από τον Λάζαρο Σώχο, χυτεύθηκε στα χυτήρια των αδερφών Τιεμπώ στο Παρίσι και τα αποκαλυπτήρια του πραγματοποιήθηκαν στις 23 Απριλίου του 1901. Η μοναδική διαφορά με το αντίστοιχο έργο των Αθηνών είναι ότι σε αυτό του Ναυπλίου δεν υπάρχουν ανάγλυφες αναπαραστάσεις πάνω στο βάθρο. Στο πίσω μέρος του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΚΩΤΣΑΚΗΣ
ΕΚ ΦΑΛΑΝΘΟΥ
ΙΔΡΥΤΗΣ
ΤΟΥ ΒΑΘΡΟΥ
1900

Στο έτος που διανύουμε, ο έφιππος ανδριάντας χαρακτηρίστηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείο ως "Μνημείο" και κατέβηκε από το βάθρο του προκειμένου να συντηρηθεί και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.