Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Το μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα

Κατηφορίζοντας τη λεωφόρου Συγγρού στο ρεύμα προς Φάληρο, δυο χιλιόμετρα νοτιότερα από την οδό Χαρακόπου της Καλλιθέας συναντούμε το μνημείο προς τιμήν του Σοβιετικού Στρατιώτη. Τούτο το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Βιάτσεσλαβ Κλικόβ και δωρήθηκε από τον ίδιο στον Δήμο της Καλλιθέας. Τα αποκαλυπτήρια του πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2005. Η Καλλιθέα υπήρξε τόπος υποδοχής προσφύγων όχι μόνο μετά το 1922 αλλά και κατά την δεκαετία του 1990 όταν πολλοί παλιννοστούντες Έλληνες επέστρεψαν στην πατρίδα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το μνημείο αποτελείται από μια ανάγλυφη στήλη και έναν ανδριάντα. Και τα δυο στοιχεία εδράζονται πάνω σε χαμηλό, φαρδύ βάθρο. Πάνω στην ανάγλυφη στήλη αναπαρίσταται ένας σκοτωμένος στρατιώτης ο οποίος είναι ντυμένος με στρατιωτική στολή και κρατά στο χέρι του όπλο. Απέναντι από το ανάγλυφο υπάρχει το άγαλμα το οποία αναπαριστά μια γυναίκα. Βρίσκεται σε καθιστή στάση, φοράει πέδιλα στα πόδια και μαντίλι στα μαλλιά. Πενθεί για τον νεκρό στρατιώτη. Στα πλαϊνά του βάθρου, αναγράφονται περιμετρικά τα λόγια:

ΑΝΔΡΩΝ ΓΑΡ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ
Θουκιδίδης, Περικλέους Επιτάφιος

Παρακάτω ακολουθούν επιγραφές στα ρώσικα τις οποίες δυστυχώς δεν μπορώ να μεταφέρω μέσω του πληκτρολογίου. Παραδίπλα είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΓΛΥΠΤΗ ΒΙΑΤΣΕΣΛΑΒ ΚΛΙΚΟΒ
ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2005, ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΑΣΚΟΥΝΗ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.