Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Η προτομή του Ιωάννη Πουτέτση στα Ιωάννινα

Ο Ιωάννης Πουτέτσης γεννήθηκε στη Βόρειο Ήπειρο. Υπήρξε Έλληνας επαναστάτης ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της ευρύτερης Ηπείρου. Με το αντάρτικο σώμα του έδωσε αρκετές μάχες εναντίον των οθωμανικών δυνάμεων και σε μία από αυτές σκοτώθηκε τον Σεπτέμβρη του 1912, λίγες μέρες πριν την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου.

Στο Πάρκο του Ωρολογίου της πόλης των Ιωαννίνων υπάρχει τοποθετημένη η μαρμάρινη προτομή του. Κατασκευάστηκε το 1940 εξαιτίας όμως των συνθηκών (έκρηξη του ΒΠΠ) τοποθετήθηκε δεκατέσσερα έτη μετά, το 1954. Ο Παπασταύρος αναφέρει πως η προτομή είναι δημιουργία αγνώστου γλύπτη. Τον Γενάρη του 2013 φωτογράφισα το έργο και δεν μπόρεσα πουθενά να εντοπίσω υπογραφή του γλύπτη. Κοιτώντας την τεχνοτροπία όμως θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια δημιουργία του γλύπτη Νικόλα - αυτό όμως είναι μια απλή εικασία.

Ο Πουτέτσης αναπαρίσταται σε νεαρή ηλικία. Το κεφάλι του είναι ελαφρώς στραμμένο προς τα αριστερά. Έχει μουστάκι και φοράει παραδοσιακή στολή. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΉΠΕΙΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. ΠΟΥΤΕΤΣΗΣ
1878 - 1912

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Αναστάσιος Παπασταύρος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.