Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Το άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες

Για το ποια ήταν η Μπουμπουλίνα και για την προσφορά του μικρού νησιού της στον αγώνα για την λευτεριά της ελληνικής πατρίδα έχουν γράψει τόσο οι σύγχρονοι της όσο και οι μεταγενέστεροι της. Η επίσκεψη στις Σπέτσες αποτελούσε ένα ακόμα από τα πολλά μικρά στοιχήματα που έβαλα με τον εαυτό μου. 

Φτάνοντας στο νησί, το άγαλμα της καπετάνισσας - της μοναδικής γυναίκας που φέρει το βαθμό του ναυάρχου και μάλιστα όχι από ένα τυχαίο ναυτικό αλλά από το ρωσικό) μας καλωσορίζει. Πρόκειται για ένα ορειχάλκινο γλυπτό το οποίο κατασκεύασε η γλύπτρια Ναταλία Μελά. Τα αποκαλυπτήρια το πραγματοποιήθηκαν στις 3 Μαρτίου του 1985 ενώ τις δαπάνες κατασκευής ανέλαβε το Ίδρυμα της Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών. Η Μπουμπουλίνα αναπαρίσταται γυμνόποδη, ντυμένη με ναυτικά ρούχα να ατενίζει στο βάθος του ορίζοντα. Έχει το αριστερό της χέρι πάνω από τα μάτια της για να μην την τυφλώνει ο ήλιος και για να εστιάζει καλύτερα ενώ το δεξί της χέρι ακουμπά στην πιστόλα που χει στη ζώνη της. Είναι έτοιμη για μάχη. 

Το έργο είναι τοποθετημένο πάνω σε ακατέργαστο πέτρινο βράχο. Πάνω του είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ
1821

ΘΕΛΕΙ
ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ
ΤΟΛΜΗΝ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πάνω σε εντοιχισμένη μεταλλική πλάκα αναγράφονται τα παρακάτω σχετικά με την ημερομηνία τοποθέτησης και τον χορηγό:

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΗΡΩΪΔΑΣ ΤΟΥ 21
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ
ΣΤΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 32.3.1985
ΜΕ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ
ΑΝΑΡΓΥΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ
ΣΧΟΛΗΣ ΣΠΕΤΣΩΝ

Πάνω στο φόρεμα της Μπουμπουλίνας υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή της γλύπτριας και το όνομα του χυτηρίου:

ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΕΛΑ
ΕΠΟΙΕΙ
ΚΑΛ - ΧΥΤΗΡΙΟ
Δ. ΓΑΒΑΛΑ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.