Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Η προτομή του Πρόδρομου Αθανασιάδη - Μποδοσάκη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας

Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο αποτελεί αναμφίβολα το καύχημα της Δυτικής Μακεδονίας στον χώρο των ιατρικών υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο το οποίο παρά τις κατά καιρούς επιθέσεις που έχει δεχτεί για λόγους τοπικιστικούς και μικροκομματικούς, συνέχισε και συνεχίζει να παράσχει τις υπηρεσίες του εξυπηρετώντας τον πληθυσμό ολόκληρης της διοικητικής Περιφέρειας.

Το σύγχρονο κτίριο του νοσοκομείου βρίσκεται βόρεια της πόλης, περίπου ένα χιλιόμετρο από το πολεοδομικό συγκρότημα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 1992. Μέγας χορηγός υπήρξε το Ίδρυμα του Μποδοσάκη, η προτομή του οποίου κοσμεί τον εξωτερικό περίβολο του χώρου. Με αυτό το μνημείο θα ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο.

Πρόκειται για μια ορειχάλκινη προτομή η οποία εδράζεται πάνω σε τσιμεντένιο βάθρο καλυμμένο με μάρμαρο. Ο Μποδοσάκης αναπαρίσταται σε μέση ηλικία. Φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα, έχει μεγάλα αυτιά και φαλάκρα. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:


ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗΣ
ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ

Στα πλαϊνά της προτομής εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη Γιάννη Αντωνιάδη:


Ι. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ


Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.