Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Το μνημείο του ναύαρχου Φιοντόρ Ουσάκωφ στην Κέρκυρα

Ο Φιοντόρ Ουσάκωφ υπήρξε Ρώσος στρατιωτικός που κατά τη διάρκεια της καριέρας του κατόρθωσε να φτάσει μέχρι το αξίωμα του ναυάρχου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Γεννήθηκε το 1743 και πέθανε το 1817. 

Ο Ουσάκωφ συνδέεται με το νήμα της ελληνικής ιστορίας το έτος 1799, τότε που οι πάλαι ποτέ εχθροί Ρωσία και Οθωμανική Αυτοκρατορία συνάπτουν συνθήκη προκειμένου να ανακόψουν την επέλαση των στρατευμάτων του Ναπολέοντα προς την Ανατολή. Ο Ναύαρχος Ουσάκωφ κατόρθωσε το 1799 έπειτα από τετράμηνη πολιορκία να καταλάβει το νησί της Κέρκυρας και να εκδιώξει τους Γάλλους από τα Επτάνησα. Η νίκη του Ουσάκωφ είχε ως αποτέλεσμα της δημιουργία της βραχύβιας Επτανήσου Πολιτείας (1800 - 1807), μιας ελληνικής ουσιαστικά κρατικής δομής η οποία ήταν φόρου υποτελής στον Σουλτάνο αλλά και πλήρως ελεγχόμενη από την ρωσική διπλωματία. 

Μπροστά από την είσοδο του νεότερου φρουρίου της Κέρκυρας υπάρχει γλυπτό το οποίο μνημονεύει το Ναύαρχο Φιοντόρ Ουσάκωφ. Πρόκειται για μια μεγάλη οριζόντια στήλη φτιαγμένη από κατεργασμένη πέτρα. Πάνω στην πέτρα υπάρχουν εντοιχισμένα τέσσερα μεταλλικά αντικείμενα: ξεκινώντας από αριστερά (όπως κοιτάμε το γλυπτό) εντοπίζουμε την ανάγλυφη προτομή του μνημονευμένου προσώπου. Ο Ουσάκωφ απεικονίζεται σε μέση ηλικία φορώντας την στολή του ναυάρχου και φέροντας στο λαιμό όλα τα αντίστοιχα παράσημα. Στη βάση της προτομής αναπαρίσταται η σημαία του ρωσικού ναυτικού (χιαστί σταυρός). Στο κέντρο της στήλης υπάρχει έτερη μεταλλική πλάκα σε μορφή παπύρου στην οποία υπάρχουν εγχάρακτα τα παρακάτω λόγια:

Προς τιμήν μεγάλου Ρώσου ναυάρχου
Φιοντόρ Ουσάκωφ πολιτικού και
διπλωμάτη για τη μεγάλη του συμβολή
στην ίδρυση της Πολιτείας της Επτανήσων

Πάνω από τα παραπάνω λόγια υπάρχει η αντίστοιχη μετάφραση στα ρωσικά. Στη δεξιά πλευρά της στήλης υπάρχει μια ακόμα μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα εξής:

Η ανέγερση του μνημείου έγινε το 2002
Οργανωτές
Επιτροπή Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της
Ρωσικής Ομοσπονδίας με τα ξένα κράτη
Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική
Δημοκρατία
Ίδρυμα "Ρούσσια πρεντπρινιμάτελ"
Ίδρυμα "Δεσμός των γενιών"
Εταιρεία "Κανούλας travel"
Λάμπρος Ι. Μπαρτζώκας

Από κάτω ακολουθούν τα αντίστοιχα λόγια σε ρωσική μετάφραση. Στο κέντρο της στήλης και πάνω από το μεταλλικό ανάγλυφο το οποίο μνημονεύει τον Ουσάκωφ υπάρχει μεταλλικός χριστιανικός σταυρός ο οποίος αναπαριστά τον εσταυρωμένο Ιησού. Εδώ να σημειωθεί πως ο Ουσάκωφ θεωρείται άγιος και η μνήμη του τιμάται από την ρωσική ορθόδοξη εκκλησία. 

Στα πλαϊνά της βάσης υπάρχει μεταλλική στήλη η οποία μνημονεύει το όνομα του κατασκευαστή:

ΣΧΕΔΙΟ - ΜΕΛΕΤΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΒΙΚΤΩΡ ΑΪΝΤΙΝΟΒ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ - ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΕΕ Α.Μ.83587

Από τα πλαϊνά της στήλης προεξέχει μια μεταλλική άγκυρα η οποία είναι δεμένη με αλυσίδα. 

Το μνημείο αποτελεί χώρο προσκυνήματος για πολλούς Ρώσους επισκέπτες του νησιού των Φαιάκων. Μάλιστα όταν επισκέφτηκα τον χώρο (τον ηλιολουσμένο Αύγουστο του 2013) υπήρχε τοποθετημένη μια ρωσική σημεία με τον θυρεό του Τσάρου στη μέση.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  1. Bιογραφία Φιοντόρ Ουσάκαωφ, Wikipedia
  2. Βιογραφία Φιοντόρ Ουσάκωφ, ιστοσελίδα Δήου Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.