Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Το μνημείο του ολοκαυτώματος των Εβραίων στην Κέρκυρα

Στους πρόποδες του λόφου όπου βρίσκεται το Νέο Φρούριο της Κέρκυρας, ανατολικά από αυτό και σε πλατεία η οποία φέρει τη ονομασία "Πλατεία Νέου Φρουρίου", βρίσκεται το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.

Πρόκειται για μια μεταλλική κατασκευή, έργο του γλύπτη Γεώργιου Καραχάλιου. Το σύνολο του μνημείου αποτελείται από τέσσερις γυμνές μορφές. Μια γυναίκα, έναν άνδρα, ένα νεαρό αγόρι και ένα βρέφος. Προφανώς πρόκειται για την αναπαράσταση μιας εβραϊκής οικογένειας. Η γυναίκα στέκεται όρθια με το βρέφος στην αγκαλιά της και με μια αποτρεπτική κίνηση του αριστερού της χεριού προσπαθεί να προφυλάξει την ίδια και το μικρό παιδί της. Ο άντρας στέκεται και αυτός όρθιος με τα δυο του χέρια ανοιχτά σε μια κίνηση που σημαίνει ικεσία ενώ το νεαρό αγόρι έχει γύρει το κεφάλι του στο σώμα του πατέρα, σε μια στάση απόλυτου θρήνου.

Η όλη μεταλλική κατασκευή στηρίζεται πάνω σε ογκώδη πέτρινο βράχο. Πάνω σε αυτόν τον βράχο υπάρχουν εντοιχισμένες δυο μαρμάρινες πλάκες οι οποίες γράφουν αντίστοιχα:

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΟ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 2000 ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ
ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΞΟΝΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΑ
ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΚΑΙ
ΜΠΙΚΕΡΝΑΟΥ ΤΟ 1944
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ
ΚΑΙ Η ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΟ ΜΝΗΜΕΊΟ ΤΟΥΤΟ ΑΝΗΓΕΙΡΑΝ
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2001

NEVER AGAIN FOR ANY NATION
DEDICATED TO THE MEMORY OF THE
2000 JEWS OF CORFU WHO PERISHED
IN THE NAZI CONCETRATION CAMPS OF
AUSHWITZ AND BIRKENAU I JUNE 1944
BY THE MUNICIPALITY
AND THE JEWISH CΟMMUNITY OF CORFU
NOVEMBER 2001

Στα πλαϊνά της μεταλλικής βάσης εντοπίζουμε εγχάρακτη την υπογραφή του γλύπτη:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ 
ΕΠΟΙΗΣΕΝ 2001

Σύμφωνα με το αντίστοιχο άρθρο που είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου τα αποκαλυπτήρια του έργου πραγματοποιήθηκαν στις 25.11.2001.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  1. Ιστοσελίδα Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου, Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Κέρκυρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.