Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Η προτομή του επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ στο Μεσολόγγι

Στη πλατεία που διαμορφώνεται ακριβώς μπροστά από την πρόσοψη του ναού του αγίου Παντελεήμονα στο Μεσολόγγι, υπάρχουν οι προτομές δύο κληρικών: του επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ και του Πορφύριου του Α΄, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Σε αυτό το πρώτο άρθρο θα αναφερθώ στην προτομή του επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ ο οποίος βρήκε ηρωϊκό θάνατο στη πόλη του Μεσολογγίου. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη προτομή, δημιουργία του γλύπτη Κλέαρχου Λουκόπουλου. Το γλυπτό κατασκευάστηκε το έτος 1977. Ο κληρικός αναπαρίσταται με μητροπολιτική αμφίεση. Φοράει μίτρα στο κεφάλι και έχει έναν μεγάλο σταυρό στο αριστερό μέρος του στήθους του. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΙΩΣΗΦ
ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΡΩΓΩΝ
1776 - 1826

Στα πλαϊνά του βάθρου είναι χαραγμένο το όνομα του γλύπτη, το έτος της κατασκευής καθώς και το όνομα του μητροπολίτη στη θητεία του οποίου ανεγέρθηκε η προτομή:

Κ. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΛΥΠΤΗΣ 1977

ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΥΟΝΤΟΣ
ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ Α΄

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.