Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Η προτομή του Γρηγόρη Ξενοφώντα στη Λευκάδα

Ο Γρηγόρης Ξενοφώντας γεννήθηκε το 1904 στο Σπανοχώρι της Λευκάδας. Υπήρξε γιατρός και βουλευτής του νομού Λευκάδας με την ΕΔΑ (1963,1964). Κατά της διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών υπέστη διώξεις και εξορίες για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. 

Η προτομή του βρίσκεται εντός της πόλης της Λευκάδας, σε μικρή πλατεία που διαμορφώνει η διχάλα δυο κεντρικών δρόμων που οδηγεί ο ένας στην Απόλπαινα και ο άλλος στη Βασιλική, ενενήντα μέτρα νοτίως του ναού του αγίου Μηνά. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή του γλύπτη Γεώργιου Μέγκουλα η οποία τοποθετήθηκε το έτος 2002 με χορηγία του Δήμου των Λευκαδίων. Ο Ξενοφώντας Γρηγόρης αποδίδεται σε μεγάλη ηλικία. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του είναι γερασμένα και το μέτωπο του γεμάτο ρυτίδες. Έχει κοντά μαλλιά και μουστάκι. Φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη του βάθρου (το οποίο είναι επενδυμένο με πέτρα) υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:

ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
1902 - 1988
ΙΑΤΡΟΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Στα πλαϊνά του βάθρου υπάρχει έτερη εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΑΝΗΓΕΙΡΕΝ
2002
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ
ΤΙΜΗΣ ΈΝΕΚΕΝ

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Γ. ΜΕΓΚΟΥΛΑΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.