Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Η προτομή του Θεόδωρου Ουσάκωφ στη Λευκάδα

Η προτομή του Ναυάρχου του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Στόλου Θεόδωρου Ουσάκωφ είναι τοποθετημένη στην πλατεία της ανατολικής παραλίας, εκατό μέτρα νοτίως του Δημοτικού Κήπου της Λευκάδας.

Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή. Ο Θεόδωρος Ουσάκωφ αποδίδεται σε μέση ηλικία. Έχει μεγάλο μέτωπο και μακριά μαλλιά στο ύψος του λαιμού. Είναι ντυμένος με την επίσημη στρατιωτική στολή του και φέρει τόσο στο λαιμό όσο και στο στήθος, πλήθος παρασήμων. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΣΤΟΝ ΆΓΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΟΥΣΑΚΩΒ
ΝΑΥΑΡΧΟ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ
ΣΕ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΊΔΡΥΣΗΣ
ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Από κάτω ακολουθεί η μετάφραση της επιγραφής στη ρώσικη γλώσσα. Στα πλαϊνά του βάθρου είναι χαραγμένα τα ονόματα των γλυπτών (δημιουργού και εκτελεστή):

ΓΛΥΠΤΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΣΝΕΤΣΟΦ-ΜΟΥΡΟΦΣΚΗ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ:
ΒΑΛΕΡΙΟΣ ΜΕΛΝΙΚΟΦ

Όπως και στην πρώτη επιγραφή έτσι και σε αυτήν ακολουθεί από κάτω η μετάφραση στη ρώσικη γλώσσα. Στο πίσω μέρος του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια αναφορικά με την ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων και τα ονόματα των χορηγών:

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ
1.10.2016
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ
ΡΩΣΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΑΝΙΗΛ
(ΜΟΣΧΑ)


ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:
ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΟΥΜΠ "ΡΟΥΣΣΚΙ ΠΡΕΤΠΡΙΝΙΜΑΤΕΛ"
COMPANY "SOCIUM-A"

PUBLISHING HOUSE
"GORODETS"

Συνοψίζοντας τις πληροφορίες που μας δίνουν οι επιγραφές, σημειώνω πως η προτομή τοποθετήθηκε την πρώτη του Οκτώβρη του 2016 με τη συνεργασία - χορηγία ενός πλήθους φορέων κυρίως ρωσικής προέλευσης. Δημιουργός του έργου είναι ο γλύπτης Νικόλαος Κούσνετοφ Μουρόφσκη και εκτελεστής ο Βαλέριος Μελνίκοφ. Στο πίσω μέρος της προτομής υπάρχει ένα πλήθος επιγραφών στα ρωσικά. Υπάρχει επίσης το ονοματεπώνυμο του εικονιζόμενου προσώπου εγχάρακτο στα ρώσικα στην πρόσοψη της βάσης. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.