Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Η προτομή του Παύλου Κούπερς στον Πάγο της Σύρου

Ο Paul Herman Felix Kuypers γεννήθηκε το 1939 στην πόλη Eslt της Ολλανδίας και πέθανε το 1971 στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Γεωπόνος στο επάγγελμα, έφτασε στο νησί της Σύρου με παρότρυνση της Καθολικής Εκκλησίας. Εκεί συνέβαλλε τα μέγιστα στην αγροτική ανάπτυξη του νησιού διδάσκοντας στους ντόπιους την καλλιέργεια καρπών σε θερμοκήπια. Το 1966 έφτασε στην Ιεράπετρα της Κρήτης όπου και εκεί ανέπτυξε θερμοκήπια βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο την τοπική αγροτική παραγωγή. Σκοτώθηκε το 1971 σε τροχαίο ατύχημα λίγο έξω από την Ιεράπετρα.

Το νησί της Σύρου δεν ξέχασε την προσφορά του Ολλανδού γεωπόνου, στήνοντας την προτομή του πλάι στο κοινοτικό γραφείου του οικισμού του Πάγου. Ο Κούπερς αποδίδεται νέος με πυκνά, σπαστά μαλλιά, γραβάτα, πουκάμισο και σακάκι. Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει εγχάρακτη η παρακάτω επιγραφή:

ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΠΕΡΣ
ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ
1939 - 1971

Δίδαξε στους αγρότες της Σύρου
την μέθοδο κατασκευής και
καλλιέργειας στο ξεκίνημα των
θερμοκηπίων για την ανάπτυξη
του τόπου.

Ήρθε στη Σύρο το 1963 από
την Φιλανθρωπική Καθολική
Οργάνωση MISEREOR με τις
ενέργειες των Καθολικών 
επισκόπων ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
και ΥΑΚΙΝΘΟΥ ΓΑΔ.

Τον ΠΑΥΛΟ ευγνωμονούν
οι καλλιεργητές θερμοκηπίων 
της Σύρου.

Φιλοτεχνήθηκε με την πρωτοβουλία
του αγροτικού συλλόγου
Πάγου Γαλησσά

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη Γεώργιου Τσακίρη, ο τόπος (Τήνος) και το έτος της κατασκευής του έργου (1992):

Γ. Τσακίρης
Τήνος 92

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.