Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Η προτομή του Μάρκου Αυγέρη στα Ιωάννινα

Το πραγματικό όνομα του Μάρκου Αυγέρη ήταν Γεώργιος Παπαδόπουλος. Γεννήθηκε το 1884 στα Ιωάννινα και πέθανε το 1973 στην Αθήνα. Χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο "Μάρκος Αυγέρης" έγραψε πλήθος ποιημάτων, δοκιμίων και κριτικών.

Η προτομή του βρίσκεται στο Άλσος των Ποιητών στην πόλη των των Ιωαννίνων. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή, έργο του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη. Το έργο υπήρξε δωρεά της Πινακοθήκης Κουβουτσάκη προς τον Δήμο των Ιωαννιτών. Ο Αυγέρης αναπαρίσταται σε μεγάλη ηλικία φορώντας σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Έχει κοντά μαλλιά, μεγάλο μέτωπο και μουστάκι. Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει εντοιχισμένη μεταλλική επιγραφή στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:

ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ (1884 - 1973)
Ψευδώνυμο του Γεωργίου Παπαδόπουλου
Ποιητής - Πεζογράφος
ΔΩΡΕΑ
Πινακοθήκη Κουβουτσάκη

Στα πλαϊνά της προτομής υπάρχει εγχάρακτη επιγραφή η οποία μνημονεύει την επωνυμία του χορηγού:

ΔΩΡΕΑ 
ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΟΥΒΟΥΤΣΑΚΗ

Το όνομα του γλύπτη δεν μνημονεύεται πουθενά, είναι δεδομένο όμως ότι δημιουργός του έργου είναι ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης διότι το πρόπλασμα της προτομής βρίσκεται ακέραιο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης "Θεόδωρος Παπαγιάννης" στο Ελληνικό των Ιωαννίνων.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.