Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Το μνημείο πεσόντων στην Κέρκυρα

Το μνημείο πεσόντων της Κέρκυρας βρίσκεται τοποθετημένο σε πάρκο στη βόρεια πλευρά της πόλης, ακριβώς μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη στήλη, έργο του γλύπτη Φάσου Φαληρέα. Κατασκευάστηκε το 1930. Το μνημείο από ότι φαίνεται πρέπει να υπέστη φθορές και κακώσεις κατά την διάρκεια της Κατοχής. Σήμερα, αν και μερικώς αναστηλωμένο, βρίσκεται σε κακή κατάσταση με πολλά κομμάτια του να λείπουν και άλλα να είναι σπασμένα. Στην κορυφή της πρόσοψης υπάρχει ανάγλυφο εντοιχισμένο μετάλλιο εντός του οποίου αναπαρίσταται ένας νέος στρατιώτης ο οποίος κρατά ένα όπλο και έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη. Από κάτω υπάρχει επιγραφή η οποία αναγράφει τα λόγια:

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ
ΕΙΣ ΤΟΥΣ 
ΠΕΣΟΝΤΑΣ

Παρακάτω υπάρχει περιμετρική ανάγλυφη φυτική διακόσμηση και πιο κάτω αναπαρίσταται ανάγλυφα ένα αναμμένο λυχνάρι. Κάτω ακριβώς από το λυχνάρι υπάρχει επιγραφή η οποία μνημονεύει το έτος ανέγερσης του μνημείου:

ΑΝΗΓΕΡΘΗ
ΔΗΜΑΡΧΕΥΟΝΤΟΣ
ΣΠ. ΚΟΛΛΑ
ΕΝ ΈΤΕΙ 1930

Στο πίσω μέρος της βάσης υπάρχει άλλη μια εγχάρακτη επιγραφή η οποία μνημονεύει το όνομα του γλύπτη:

ΓΛΥΠΤΗΣ
Β. ΦΑΛΗΡΕΑΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.