Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Η προτομή του Ηλία Πασσίση στο Μεσολόγγι

Στη μικρή πλατεία ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο, στην περιοχή που από τους ντόπιους ονομάζεται "Πρώτη Καμάρα" βρίσκεται η προτομή του εικαστικού Ηλία Πασσίση

Σύμφωνα με το βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του, ο Ηλίας Πασσίσης γεννήθηκε το 1944 στο Μεσολόγγι. Υπήρξε καλλιτεχνικός επιμελητής των περιοδικών "Αρχιτεκτονικά Θέματα" και "Θέματα Χώρου και Τεχνών" ενώ ήταν αυτός ο οποίος οργάνωσε τις μόνιμες μουσειακές εκθέσεις στους σταθμούς του μετρό των Αθηνών στο Σύνταγμα, τον Ευαγγελισμό, το Πανεπιστήμιο και τη Δάφνη). Ασχολήθηκε επίσης και με τη ζωγραφική και έργα του μπορεί να θαυμάσει κανείς στο Μουσείο Βορρέ, στην Εθνική Πινακοθήκη και στη Πινακοθήκη Μοσχανδρέου του Μεσολογγίου. Πέθανε το 2002.

Η προτομή είναι κατασκευασμένη από ορείχαλκο. Το τιμώμενο πρόσωπο αποδίδεται σε μέση ηλικία φορώντας πουκάμισο και έχοντας κοντά μαλλιά, μεγάλο μέτωπο και διακριτικό μούσι. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΗΛΙΑΣ ΠΑΣΣΙΣΗΣ
1944 2002

Στο πίσω μέρος μέρος του βάθρου είναι χαραγμένο το όνομα του χορηγού καθώς και το έτος της ανέγερσης:

ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΦΙΛΩΝ
ΗΛΙΑ ΠΑΣΣΙΣΗ

ΔΗΜΑΡΧΟΥΝΤΟΣ 
Ι. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
2009

Επάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτο το όνομα του γλύπτη:

Β. ΠΑΠΑΣΑΪΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.