Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Η προτομή του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου στην Καλαμάτα

Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος γεννήθηκε το 1815 στον Κάμπο της δυτικής Μάνης του νομού Μεσσηνίας. Διετέλεσε δέκα φορές Πρωθυπουργός της χώρας για συνολικό διάστημα περίπου 7,5 ετών. Η δυσαναλογία των θητειών με την χρονική τους διάρκεια αποδεικνύει το πόσο εύθραυστη υπήρξε η κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μισό το 19ου αιώνα. Επί των ημερών του προσαρτήθηκε η Θεσσαλία στην Ελλάδα (1881).

Η προτομή του βρίσκεται στην πλατεία Όθωνος της Καλαμάτας, εκατό μέτρα βορειοδυτικά της πλατείας των αγίων Αποστόλων. Ο Έλληνας πολιτικός αποδίδεται σε μέση ηλικία. Έχει κοντά, πυκνά μαλλιά και μουστάκι. Φοράει παλτό, γιλέκο, πουκάμισο και παπιγιόν. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
1815 - 1883

Στα πλαϊνά του βάθρου είναι χαραγμένη η επιγραφή:

ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
Π.Ε. ΝΙΚΑ
2016

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Κ.Ε. ΔΟΥΣΗΣ

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 ο Δήμαρχος της Καλαμάτας υπέγραψε την απόφαση ανάθεσης της φιλοτέχνησης της προτομής του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου στον γλύπτη Κωνστναντίνο Δούση έναντι του ποσού των 4.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου του 2016 από τον επίσης Μεσσήνιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.