Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Η προτομή του Αναγνωσταρά στην πλατεία 23ης Μαρτίου της Καλαμάτας

Η προτομή του Αναγνωσταρά βρίσκεται στην πλατεία της 23ης Μαρτίου στην πόλη της Καλαμάτας. Ο Αναγνωσταράς εισήλθε μαζί με άλλους σπουδαίους οπλαρχηγούς ως απελευθερωτής στην πόλη της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου του 1821. Γεννήθηκε το 1760 στην Πολιανή της Μεσσηνίας και υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Έχασε τη ζωή του αγωνιζόμενος εναντίον των εισβολέων του Ιμπραήμ στην Σφακτηρία το 1825.

Η προτομή είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο και την φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο Αναγνωσταράς αποδίδεται σε νεαρή ηλικία με φέσι στο κεφάλι, μουστάκι, πουκάμισο και γιλέκο. Στην πρόσοψη της προτομής αναγράφονται τα λόγια:

ΧΡΗΣΤΟΣ 
ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ
Η΄
ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑΣ
1760 - 1825

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

Σύμφωνα με το απόσπασμα πρακτικού συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας με αριθμό απόφασης 534/2009, η προτομή μετακινήθηκε από την πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού (Παπαφλέσσα) στην τωρινή της θέση στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Δεν γνωρίζω πότε ακριβώς έγιναν τα αποκαλυπτήρια του έργου, στην ηλεκτρονική έκδοση όμως της εφημερίδας "Ελευθερία" υπάρχει ένα άρθρο το οποίο έχει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του έργου και από κάτω ακολουθεί η λεζάντα "τμήμα από το κηπάριο της πλατείας της δεκαετία του 1950, όπου είχε τοποθετηθεί η προτομή του Αναγνωσταρά".  

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.