Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Το γλυπτό "Η Ελλάδα Στεφανώνει τον Έλληνα Αγωνιστή του 1821" στην Καλαμάτα

Στην διασταύρωση των οδών Νέδοντος και Σταδίου, 180 μέτρα δυτικά της πλατείας της 23ης Μαρτίου, βρίσκεται το γλυπτικό σύνολο με τίτλο "Η Ελλάδα στεφανώνει τον Έλληνα Αγωνιστή του 1821".

Ο γλύπτης Νίκος Γεωργίου φιλοτέχνησε γι' αυτήν την σύνθεση δύο αγάλματα σε φυσικές διαστάσεις τα οποία αναπαριστούν την Ελλάδα να στεφανώνει τον Έλληνα αγωνιστή του 1821. Ο αγωνιστής βρίσκεται στην αριστερή πλευρά όπως κοιτάμε το μνημείο από την πρόσοψη του και είναι τοποθετημένος σε χαμηλότερο σημείο από την μορφή που αναπαριστά την Ελλάδα. Είναι μέσης ηλικίας, έχει μακριά μαλλιά και μουστάκι. Φοράει φουστανέλα, πουκάμισο, γιλέκο και τσαρούχια. Στη μέση του έχει ζωσμένο ένα γιαταγάνι και στο δεξί του χέρι κρατά ένα καρυοφύλλι. Έχει το βλέμμα του στραμμένο προς την πλευρά της Ελλάδας η οποία αναπαρίσταται με μια γυναικεία μορφή, νεαρής ηλικίας, που φοράει αρχαιοπρεπή ενδυμασία και κρατά στο απλωμένο προς την πλευρά του αγωνιστή δεξί της χέρι ένα δάφνινο στεφάνι. Στην αριστερή πλευρά της βάσης, κάτω από τον αγωνιστή, είναι χαραγμένο το όνομα της χορηγού και το έτος κατασκευής:

ΔΩΡΕΑ
ΙΟΛΑΝΔΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ROLSHAUSEN
ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΑ 2016

Στην πρόσοψη του πέτρινου βάθρου υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω:

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΕΦΑΝΩΝΕΙ
ΤΟΝ ΈΛΛΗΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗ
ΤΟΥ 1821

Δεξιά από το μνημείο υπάρχει μικρή μαρμάρινη στήλη πάνω στην οποία εντοιχίστηκε μεταλλική πλάκα η οποία μνημονεύει την ημέρα των αποκαλυπτήριων:

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΕΤΕΛΕΣΕ
Η Α.Ε. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΥΡΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΗΝ 23η ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Πάνω στα αγάλματα εντοπίζουμε ακόμα δυο επιγραφές οι οποίες μνημονεύουν το όνομα του γλύπτη και το όνομα της χορηγού:

ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 2016

ΔΩΡΕΑ
ΙΟΛΑΝΔΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ROLSHAUSEN

Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της επετείου της 23ης Μαρτίου (απελευθέρωση Καλαμάτας) αμέσως μετά το πέρας των λοιπών εορταστικών εκδηλώσεων από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο. Παρούσα ήταν και η χορηγός του έργου Ιολάνδη Παπαδοπούλου καθώς και οι Παναγιώτης Νίκας - Δήμαρχος Καλαμάτας - και Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.