Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Η προτομή της Μαρίας Πολυδούρη στην Καλαμάτα

Η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη γεννήθηκε στην Καλαμάτα την Πρωταπριλιά του 1902. Ο πατέρας της είχε καταγωγή από τη Νέδουσα (πρώην Μεγάλη Αναστάσοβα) η οποία βρίσκεται στον ορεινό όγκο του Ταΰγετου μεταξύ Μεσσηνίας και Λακωνίας (στη Νέδουσα γεννήθηκε επίσης και ο σπουδαίος οπλαρχηγός του 1821 Νικηταράς).

Στην Καλαμάτα τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές και εργάστηκε στη Νομαρχία Μεσσηνίας μέχρι το 1921 όταν και μετατέθηκε στη Νομαρχία των Αθηνών. Πέθανε σε νεαρή ηλικία το 1930 από φυματίωση.

Η προτομή της βρίσκεται στην πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού (ή αλλιώς Παπαφλέσσα) της Καλαμάτας, ακριβώς απέναντι (με βόρεια κατεύθυνση) από το επιβατικό κτίριο του σιδηροδρόμου. Η Πολυδούρη αποδίδεται βεβαίως σε νεαρή ηλικία με πυκνά σπαστά μαλλιά και ελαφρώς στραμμένο το κεφάλι της προς τα αριστερά. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα δικά της λόγια:

...Κι ανάμεσο σας είμαι εγώ
το άσκοπο,
το αφηρημένο,
το αδύναμο.
Μαρία Πολυδούρη
1902 - 1930

Το έργο φιλοτέχνησε σε μάρμαρο ο γλύπτης Ηλίας Καντζιλιέρης. Σύμφωνα με το πρακτικό συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμάτας με αριθμό απόφασης 534/2009, η προτομή ήταν αρχικά τοποθετημένη στο πάρκο του Ο.Σ.Ε. στη νότια πλευρά της πόλης και μετακινήθηκε στην τωρινή της θέση.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.