Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Η προτομή του Μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιου Καραμπίνη στην Καλαμάτα

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Μελέτιος Καραμπίνης γεννήθηκε το 1914 στην Καλαμάτα φέροντας το κοσμικό όνομα Ιωάννης Καραμπίνης. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών και χειροτονήθηκε διάκονος το 1938 και πρεσβύτερος το 1940. Κατά την διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση υπό το Ε.Α.Μ. Το 1946 έφυγε στη Γαλλία και το 1963 εξελέγη μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητρόπολης της Γαλλίας, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 1988 για λόγους υγείας. Πέθανε στην Αθήνα το 1993.

Η προτομή του βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Υπαπαντής του Χριστού στη γενέθλια πόλη της Καλαμάτας. Ο Μελέτιος Καραμπίνης αποδίδεται σε μέση ηλικία φορώντας πλήρη ιερατική ενδυμασία. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΜΕΛΕΤΙΟΣ
ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ
ΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
1963 - 1993

Οι αναγραφόμενες ημερομηνίες αναφέρονται στην θητεία του Μελέτιου Καραμπίνη ως μητροπολίτη στην Μητρόπολη της Γαλλίας. Στην πίσω πλευρά του βάθρου αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:

ΕΓΕΝΕΤΟ
ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΥΟΝΤΟΣ
ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΘΕΜΕΛΗ
ΔΑΠΑΝΗ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΕΨΙΟΥ ΑΥΤΟΥ
ΑΝΔΡΕΟΥ Π. ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ ΙΑΤΡΟΥ

Πάνω στην μαρμάρινη προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη, ο τόπος και το έτος της κατασκευής:

ΓΛΥΠΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ Ι ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΘΗΝΑ 2003
ΤΗΛ 210 - 9224523

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.