Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Η προτομή του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Ιωσήφ του από Ανδρούσης στην Καλαμάτα

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας και πρώην μητροπολίτης Ανδρούσης Ιωσήφ γεννήθηκε το 1770 στην Τρίπολη και το κοσμικό του όνομα ήταν Ιωσήφ Νικολάου. Χειροτονήθηκε ιερέας το 1806 και διετέλεσε αρχικά μητροπολίτης Ανδρούσης και έπειτα Μεσσήνης (νυν Μητρόπολη Μεσσηνίας). Υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και ήταν ένας από τους ομήρους που στάλθηκαν στην Τρίπολη λίγο πριν το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821. Το 1822 διορίστηκε από την Εθνοσυνέλευση Μινίστρος των Θρησκευτικών, θέση που κράτησε μέχρι το 1825. Το 1833 τοποθετήθηκε ως μητροπολίτης στη Μητρόπολη Μεσσήνης όπου και πέθανε το 1844.

Η προτομή του βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού της Υπαπαντής του Χριστού στην πόλη της Καλαμάτας. Ο μητροπολίτης Ιωσήφ αποδίδεται σε μεγάλη ηλικία φορώντας ιερατική ενδυμασία. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΙΩΣΗΦ
Ο ΑΠΟ ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ
1833 - 1844

Οι αναγραφόμενες ημερομηνίες αναφέρονται στην περίοδο της θητείας του Ιωσήφ ως μητροπολίτης Μεσσήνης. Στα πλαϊνά της μαρμάρινη προτομής είναι χαραγμένη η υπογραφή του γλύπτη Νίκου Γεωργίου, ο τόπος και το έτος της κατασκευής:

ΓΛΥΠΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΘΗΝΑ 2003
ΤΗΛ. 210 -9294903

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.