Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Η προτομή του Νικόλαου Πολίτη στην Καλαμάτα

Ο Νικόλαος Πολίτης γεννήθηκε το 1852 στο Ελαιοχώρι (εκείνη την εποχή έφερε την επωνυμία Γιάννιτσα) του νομού Μεσσηνίας. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Καλαμάτα και μετέπειτα εργάστηκε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής και σε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας. Το 1890 έγινε καθηγητής Μυθολογίας και Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Το 1908 ίδρυσε την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, το 1909 ξεκίνησε την έκδοση του περιοδικού "Λαογραφία" και το 1918 ίδρυσε το Λαογραφικό Αρχείο. Θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ελληνικής λαογραφίας. Πέθανε το 1921.

Η προτομή του βρίσκεται στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού της Καλαμάτας, απέναντι από το κεντρικό κτίριο του σταθμού και την προτομή της Μαρίας Πολυδούρη. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή έργο του σπουδαίου γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου. Τοποθετήθηκε το 1940 έπειτα από χορηγία του "Εν Καλαμαίς Συλλόγου προς Διάδοσιν των Γραμμάτων". Ο Πολίτης αποδίδεται σε μέση ηλικία. Έχει πυκνά μαλλιά, μουστάκι και μούσι. Φοράει παλτό και γραβάτα. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΝΙΚ. ΠΟΛΙΤΗΣ
1852 - 1921

Στα πλαϊνά του βάθρου υπάρχει επιγραφή με την επωνυμία του χορηγού και το έτος της  τοποθέτησης:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΤΟΥ ΕΝ ΚΑΛΑΜΑΙΣ 
ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΠΡΟΣ ΔΙΑΔΟΣΙΝ
ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
1940

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη και το έτος της κατασκευής:

Μ. ΤΟΜΠΡΟΣ
19[..]5

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.