Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Η προτομή του Νικόλαου Χατζηκυριάκου - Γκίκα στην Ύδρα

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας γεννήθηκε το 1906 και πέθανε το 1994. Ασχολήθηκε κυρίως με τη ζωγραφική αλλά και με την χαρακτική, την γλυπτική και την εικονογραφία. Θεωρείται από τους ειδικούς της Τέχνης ως ένας από τους επιδραστικότερους ζωγράφους της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας.


Η προτομή του βρίσκεται στην πλατεία Νικολάου Βότση στο κέντρο της Ύδρας. Δημιουργός της υπήρξε ο γλύπτης Τζανουλίνος Πραξιτέλης ο οποίος σκάλισε σε ορείχαλκο μόνο την κεφαλή του ζωγράφου. Ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας - Υδραίος από την πλευρά της μητέρας του - αποδίδεται σε μεγάλη ηλικία με φαλάκρα και παχύ μουστάκι. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΝΙΚΟΛΗΣ
ΧΑΤΖΗΥΡΙΑΚΟΣ
ΓΚΙΚΑΣ


Στα πλαϊνά του βάθρου υπάρχει η επιγραφή που μνημονεύει την ημερομηνία τοποθέτησης του έργου:

ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΆΓΓΕΛΟΥ Λ. ΚΟΤΡΩΝΗ
2013

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, μαζί με τις προτομές των υπόλοιπων ζωγράφων - πλην αυτής τους Τέτση - . Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος της Ύδρας Άγγελος Κοτρώνης, ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.