Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Η προτομή του Νίκου Νικολάου στην Ύδρα

Ο Νίκος Νικολάου γεννήθηκε στο όμορφο νησί της Ύδρας το 1909 και πέθανε στην Αθήνα το 1986. Ασχολήθηκε με τις Καλές Τέχνες (κυρίως με την ζωγραφική αλλά και με την γλυπτική και την χαρακτική) και θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος των εικαστικών τεχνών της λεγόμενης "γενιάς του 30".

Σπούδασε στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας έχοντας ως δασκάλους τον Ουμβέρτο Αργυρό και τον Κωνσταντίνο Παρθένη. Εκεί, συνδέθηκε φιλικά με τον Γιάννη Μόραλη. Διετέλεσε καθηγητής σχεδίου στην ΑΣΚΤ καθώς και διευθυντής της.

Η ορειχάλκινη προτομή του βρίσκεται στην πλατεία του Νικόλαου Βότση της Ύδρας. Ο Νικολάου αποδίδεται σε προχωρημένη ηλικία έχοντας φαλάκρα και λίγα μαλλιά στα πλαϊνά της κεφαλής. Φοράει πουκάμισο και σακάκι. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΝΙΚΟΣ 
ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Ο Ζωγράφος
Νίκος Νικολάου
Π. Τζανουλίνος
2013

Πάνω στο βάθρο υπάρχει επιγραφή αναφορικά με την ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων:

ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΆΓΓΕΛΟΥ Λ. ΚΟΤΡΩΝΗ
2013

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, μαζί με τις προτομές των υπόλοιπων ζωγράφων - πλην αυτής τους Τέτση - . Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος της Ύδρας Άγγελος Κοτρώνης, ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.