Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Το μνημείο των Πέντε Πρωθυπουργών στην Ύδρα

Το μικρό νησί της Ύδρας είναι ένας τόπος από τον οποίο κατάγονται πέντε άνθρωποι οι οποίοι διετέλεσαν Πρωθυπουργοί της σύγχρονης Ελλάδας. Προς τιμήν αυτών των ανθρώπων στήθηκε γλυπτό μνημείο σε Δημοτικό κήπο στη συμβολή των οδών Ραφαλιά και Μιαούλη, πλάι στο ξενοδοχείο Hydrousa.

Πρόκειται για μια μεγάλη πέτρινη, οριζόντια στήλη η οποία εδράζεται πάνω σε ημικωνικό βάθρο. Πάνω στην στήλη υπάρχουν εντοιχισμένα πέντε ορειχάλκινα ανάγλυφα καθένα από τα οποία αναπαριστά έναν από τους πέντε Υδραίους Πρωθυπουργούς. Τα ανάγλυφα έχουν σχήμα κυκλικό σε μορφή μεταλλίου. Από αριστερά προς τα δεξιά όπως κοιτάμε το μνημείο αναπαρίστανται οι Γεώργιος Κουντουριώτης, Αντώνιος Κριεζής, Δημήτριος Βούλγαρης, Αθανάσιος Μιαούλης και Πέτρος Βούλγαρης.

Ο Γεώργιος Κουντουριώτης αποδίδεται με παχύ μουστάκι και φέσι στο κεφάλι. Περιμετρικά του ανάγλυφου υπάρχει η επιγραφή ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ και δίπλα στο πρόσωπο του η ημερομηνία γέννησης και θανάτου: 1782 - 1858. Ο Γεώργιος Κουντουριώτης ήταν αδερφός του Λάζαρου και διετέλεσε κατά την διάρκεια της Επανάστασης Πρόεδρος του Εκτελεστικού από τον Γενάρη του 1824 έως και τον Απρίλη του 1826. Η Προεδρία του συνέπεσε με την απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Διετέλεσε ξανά Πρωθυπουργός από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο του 1848.

Ο Αντώνιος Κριεζής αποδίδεται με μεγάλο μέτωπο, παχύ μουστάκι και στρατιωτική στολή με το Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος στο λαιμό. Περιμετρικά του ανάγλυφου υπάρχει η επιγραφή ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΡΙΕΖΗΣ και δίπλα στο πρόσωπο του η ημερομηνία γέννησης και θανάτου 1796 - 1865. Ο Κριεζής διετέλεσε Πρωθυπουργός από το 1849 εως και το 1854. 

Ο Δημήτριος Βούλγαρης αποδίδεται σε μεγάλη ηλικία με μουστάκι και φορώντας φέσι και γούνα. Περιμετρικά του ανάγλυφου είναι χαραγμένα τα λόγια ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ και δίπλα στο πρόσωπο η ημερομηνία γέννησης και θανάτου 1802 - 1877. Ο Δημήτριος Βούλγαρης διετέλεσε οχτώ φορές Πρωθυπουργός για συνολικό διάστημα περίπου 6 ετών. Κατά της θητείες του εκδηλώθηκαν τόσο τα Στηλιτικά όσο και τα Σιμωνιακά. 

Ο Αθανάσιος Μιαούλης αποδίδεται με κοντά μαλλιά, μουστάκι και στρατιωτική στολή. Περιμετρικά του ανάγλυφου είναι χαραγμένα τα λόγια ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ και δίπλα στο πρόσωπο η ημερομηνία γέννησης και θανάτου 1815 - 1867. Ο Αθανάσιος Μιαούλης ήταν γιος του Ανδρέα Μιαούλη και διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1857 έως και το 1862. 

Τέλος, ο Πέτρος Βούλγαρης αποδίδεται σε μέση ηλικία. Έχει κοντά μαλλιά, μεγάλο μέτωπο και φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Περιμετρικά του ανάγλυφου είναι χαραγμένα τα λόγια ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ και δίπλα στο πρόσωπο του η ημερομηνία γέννησης και θανάτου 1884 - 1957. Ο Πέτρος Βούλγαρης διετέλεσε Πρωθυπουργός κατά τους πρώτους μήνες του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο του 1945. 

Όλα τα ανάγλυφα φέρουν την υπογραφή του γλύπτη Τάκη Παρλαβάντζα και το 1997 ως ημερομηνία κατασκευής:

Τ. Παρλαβάντζας 97

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.