Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Η προτομή του Ιωάννη Ψαρέα στην Καλαμάτα

O Ιωάννης Ψαρρέας γεννήθηκε το 1902 στο Νομιτσί της Δυτικής Μάνης του νομού Μεσσηνίας. Σπούδασε ακτινολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ιδιώτευσε στην πόλη της Καλαμάτας ως ακτινολόγος. Συμμετείχε στα κοινά της πόλης διατελώντας δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Το 1956 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με την Ε.Ρ.Ε. του Κωνσταντίνου Καραμανλή και συνέχισε να εκλέγεται μέχρι και το 1977 (εξαιρώντας βέβαια την περίοδο της χούντας όπου ΟΙ λειτουργίες της βουλής είχαν καταργηθεί υπό την απειλή των τανκς). Διετέλεσε επίσης υφυπουργός Υγείας. Πέθανε το 1982 και τάφηκε στο Α΄ Νεκροταφείο των Αθηνών.

Η προτομή του βρίσκεται επί της οδού Υπαπαντής, 150 μέτρα νοτιοδυτικά του ομώνυμου ναού στην πόλη της Καλαμάτας. Ο Μανιάτης πολιτικός αποδίδεται σε προχωρημένη ηλικία. Έχει ελάχιστα μαλλιά στην κεφαλή και φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΨΑΡΡΕΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
1902 - 1982

Πάνω στην προτομή εντοπίζουμε εγχάρακτη την υπογραφής της - επίσης Μανιάτισσας - γλύπτριας Καλλιόπης Κουτηφάρη:

ΚΑΛ. ΚΟΥΤΗΦΑΡΗ 
ΓΛΥΠΤΡΙΑ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.