Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Η προτομή του Σωκράτη Κουγέα στην Καλαμάτα

Ο Σωκράτης Κουγέας γεννήθηκε το 1877 στους Δολούς της Μάνης. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην πόλη της Καλαμάτας. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην Γερμανία και την Γαλλία με υποτροφία του ελληνικού κράτους. Υπήρξε καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 1923 έως τον θάνατο του υπήρξε άμισθος διευθυντής του Τμήματος Χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 1929 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας των Αθηνών. Έγραψε πλήθος βιβλίων και μελετών, κυρίως με θέμα την Παλαιογραφία. Πέθανε το 1966. 

Η προτομή του βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της πλατείας Μαυρομιχάλη (100 μέτρα βορείως του αγίου Νικολάου) στην πόλη της Καλαμάτας. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή που δημιουργήθηκε το 1972 από τον Μιχάλη Τόμπρο ο οποίος υπήρξε μαθητής του Σωκράτη Κουγέα και πρόσφερε το πρόπλασμα δωρεάν. Ο ακαδημαϊκός αποδίδεται σε μέση ηλικία. Είναι φαλακρός και φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΚΟΥΓΕΑΣ
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ
1876 - 1966

Στα πλαϊνά του βάθρου είναι χαραγμένη η ακόλουθη επιγραφή:

ΜΕΡΙΜΝΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΠΡΟΣ ΔΙΑΔΟΣΙΝ ΤΩΝ ΓΡΑΜ-
ΜΑΤΩΝ ΕΣΤΗΘΗ ΤΟ ΈΡΓΟΝ
ΤΟ 1972
Η ΔΑΠΑΝΗ ΕΥΓΕΝΩΣ ΕΧΟ-
ΡΗΓΗΘΗ ΠΑΡΑ ΤΗΣ
ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΟ 
ΔΕ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑ ΠΡΟΣΕΦΕ-
ΡΕΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΜΙΧΑ-
ΛΗΣ ΤΟΜΠΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ
ΤΟΥ Σ. ΚΟΥΓΕΑ

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη και το έτος της κατασκευής:

Μ. ΤΟΜΠΡΟΣ
1972

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.