Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Η προτομή του μητροπολίτη Μεσσηνίας Στέφανου Αργυριάδη στην Καλαμάτα

Ο Στέφανος Αργυριάδης γεννήθηκε στο Αίγιο και εκάρη μοναχός στη Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας. Εκλέχτηκε μητροπολίτης Μεσσηνίας το 1874 ωστόσο δύο χρόνια αργότερα κατηγορήθηκε ότι δωροδόκησε Υπουργούς της Κυβέρνησης προκειμένου να αναλάβει το αξίωμα (τα περίφημα Σιμωνιακά που είδαμε σε προηγούμενη ανάρτηση). Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας του επέβαλε τριετή αργία. Το 1877 η ίδια Σύνοδος ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του η οποία έγινε δεχτή από την πολιτεία τον Γενάρη του 1878.

Η μαρμάρινη προτομή του έργο του Νίκου Γεωργίου - βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού της Υπαπαντής του Χριστού στην Καλαμάτα. Ο μητροπολίτης αποδίδεται με πλήρη ιερατική ενδυμασία. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ
1874 - 1878

Είναι η πρώτη φορά καθ' όλη την περιήγηση μου κατά μήκος και πλάτος της Ελλάδας που βλέπω να τιμάται με προτομή ένα δημόσιο πρόσωπο το οποίο αποδεδειγμένα παρανόμησε εις βάρος των κανόνων τόσο του κράτους όσο και της εκκλησίας.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.