Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Η προτομή του Αντώνιου Οικονόμου στην Ύδρα

Ο Αντώνης Οικονόμου γεννήθηκε το 1785 στην Ύδρα. Υπήρξε πλοίαρχος, μυημένος στη Φιλική Εταιρεία. Με την έκρηξη της Επανάστασης στη Πελοπόννησο, βλέποντας την απροθυμία των Υδραίων προκρίτων να συμμετάσχουν στον Αγώνα, κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία και σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης στις 14 του Απρίλη εξαναγκάζοντας τα μεγάλα τζάκια του νησιού να συνεισφέρουν σε πλοία και χρήμα. Δολοφονήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1821 κοντά στο Άργος από μισθοφόρους των προκρίτων της Ύδρας.

Είναι γεγονός ότι δίχως το χρήμα και τον στόλο της Ύδρας, η τύχη της ελληνικής επανάστασης θα ήταν διαφορετική. Οι πρόκριτοι, ήταν άκρως επιφυλακτικοί και δίσταζαν να συμμετέχουν στην Επανάσταση. Ήταν οι ενέργειες του Οικονόμου που τους εξανάγκασαν να συμμετέχουν στον Αγώνα. Επομένως, η δράση του κρίνεται εθνικά ωφέλιμη και ο θάνατος του ένα δυστύχημα από τα πολλά του ελληνικού διχασμού.

Μετά το θάνατο του, η μνήμη του λοιδορήθηκε και ο ρόλος του στην Επανάσταση υποβιβάστηκε. Μόλις το 1988, δηλαδή 167 έτη μετά το θάνατο του, στήθηκε η προτομή του στον παραλιακό δρόμο του νησιού, δίπλα στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο. Ο Οικονόμου αποδίδεται σε νεαρή ηλικία, ντυμένος με ναυτική στολή, έχοντας πυκνά μαλλιά και μουστάκι. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

Αντώνης Ι.
Οικονόμου
1821

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη Βάσου Καπάνταη και το έτος της κατασκευής:

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ
ΕΞ' ΙΩΝΙΑΣ
ΕΠΟΙΕΙ 1988

Δεξιά και αριστερά της προτομής υπάρχουν τοποθετημένα πάνω σε πέτρινα βάθρα δύο κανόνια.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.