Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Η προτομή του Εμμανουήλ Παππά στην Ύδρα

Ήταν Δεκέμβρης του 1821 όταν ο Εμμανουήλ Παπάς, ο πρωτεργάτης της ελληνικής επανάστασης στη Μακεδονία, έμπαινε σε πλοίο από το Άγιο Όρος με προορισμό την επαναστατημένη Ύδρα. Το κίνημα στη βόρεια Ελλάδα είχε αποτύχει και πλέον στόχος του ήταν να συνεχίσει τον αγώνα από στις νότιες περιοχές. Οι κακουχίες ωστόσο αλλά και η λύπη για την ατυχή έκβαση του Αγώνα στη Μακεδονία τον οδήγησαν στο θάνατο από συγκοπή καρδιάς, όσο ακόμα βρισκόταν εν πλω. Κηδεύτηκε στην Ύδρα με τιμές και πολλά χρόνια αργότερα τα οστά του μεταφέρθηκαν στις Σέρρες όπου και τοποθετήθηκαν στον ανδριάντα που κοσμεί την κεντρική πλατεία.

Στην Ύδρα όπου κηδεύτηκε υπάρχει μαρμάρινη προτομή του. Ο Μακεδόνας αγωνιστής αποδίδεται σε μέση ηλικία με παχύ μουστάκι, φαρδύ μέτωπο και μακριά μαλλιά. Στην πρόσοψη του πέτρινου βάθρου υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:

ΕΜΜΑΝΟΥΛΗ ΠΑΠΑΣ
ΣΕΡΡΑΙΟΣ
ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ
ΔΥΝΑΜΕΩΝ 1821
ΕΓΕΝΝΗΘΗ ΕΙΣ ΤΗ
ΔΟΒΙΣΤΑ ΣΕΡΡΩΝ 1773
ΕΤΑΦΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΈΝΔΟΞΟ
ΓΗ ΤΗΣ ΎΔΡΑΣ
5-12-1821

Σε μια έτερη εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στα πλαϊνά του βάθρου είναι χαραγμένα τα εξής λόγια:

ΕΓΕΝΕΤΟ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
Κ.Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΑΠΑΝΗ ΔΗΜΟΥ
ΕΜΜΑΝΟΥΛΗ ΠΑΠΑ
ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ
ΑΘΗΝΩΝ

Πάνω στην προτομή υπάρχει η προτομή του γλύπτη και το έτος κατασκευής:

ΈΡΓΟ Στέλιου ΤΡΙΑΝΤΗ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΟΥΣΝΕΡΕΦ
2001

Ο γλύπτης Στέλιος Τριάντης πέθανε το 1999. Φαίνεται πως το έργο δούλεψε μετέπειτα ο Ζαν - Μαρκ Κουσνέρεφ - ο γλύπτης ο οποίος έστησε τα γλυπτά του Παρθενώνα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης - και το παρέδωσε στο Δήμο της Ύδρας για τα αποκαλυπτήρια. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.