Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Η προτομή του Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου στη Σπάρτη

Ο Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος γεννήθηκε το 1900 στο χωριό Βασσαράς της Λακωνίας. Αφού ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στην πόλη της Σπάρτης, συνέχισε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή από το 1915 έως το 1920 και από εκεί σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (1920 - 1922) και στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης όπου και αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1925. Το 1933 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και το 1939 καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Από το Πανεπιστήμιο έφυγε το 1967 με την έλευση της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Υπήρξε στενός συνεργάτης του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και του Κωνσταντίνου Τσάτσου. Πέθανε το 1981.

Η προτομή του βρίσκεται στο πάρκο της Ευαγγελίστριας στην πόλη της Σπάρτης. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή έργο του γλύπτη Βάσου Φαληρέα. Ο Θεοδωρακόπουλος αποδίδεται σε προχωρημένη ηλικία, έχοντας ελάχιστα μαλλιά στο πίσω μέρος της κεφαλής. Φορά έναν αρχαιοπρεπή μανδύα, σαφής ένδειξη της πρόθεσης του καλλιτέχνης να τον συνδέσει με την αρχαιοελληνική φιλοσοφία. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

Ι.Ν. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
1900 - 1981
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ 
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Β.Φ.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.