Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Ο ανδριάντας του Λεωνίδα στη Σπάρτη

Ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας. Η αντίσταση του στο στενό των Θερμοπυλών εναντίον των υπέρτερων περσικών στρατευμάτων και άρνηση του να εγκαταλείψει το πεδίο της μάχης μένοντας πιστός στις αρχές και τα ιδανικά της πολιτείας της οποίας ηγείτο, θεωρούνται μέχρι και τις μέρες μας ανυπέρβλητο παράδειγμα θυσίας, καθήκοντος και ηρωισμού.

Η σύγχρονη πόλη της Σπάρτης τίμησε τον σπουδαίο αυτόν βασιλιά στήνοντας τον ανδριάντα του ακριβώς μπροστά από το Δημοτικό Στάδιο της πόλης, στην αρχή της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Το έργο δημιουργήθηκε το 1966 από τον γλύπτη Βάσο Φαληρέα. Είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο και έχει ύψος περίπου δύο μέτρα. Εδράζεται πάνω σε βάθρο τριών βαθμίδων. Βάθρο και ανδριάντας ξεπερνούν σε ύψος τα τρία μέτρα.

Ο βασιλιάς Λεωνίδας αναπαρίσταται με πλήρη πολεμική εξάρτηση. Φοράει περικεφαλαία, θώρακα, σανδάλια και περικνημίδες. Στο δεξί του χέρι κρατά σπαθί και στο αριστερό του ασπίδα. Το αριστερό του πόδι είναι προτεταμένο ενώ η ασπίδα είναι σηκωμένη ψηλά σε στάση άμυνας και το σπαθί έτοιμο να καταβάλλει τον εχθρό. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ
ΤΟΝΔΕ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ
ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΛΕΩΝΙΔΑ
ΣΥΝ ΤΩ ΗΡΩΩ ΤΟΥΤΩ
Ο ΕΚ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΟΣ 
ΠΑΝΟΣ Σ. ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ
ΤΗ ΣΠΑΡΤΗ ΑΝΕΘΗΚΕΝ 
1968

Στα πλαϊνά του βάθρα είναι χαραγμένο το παρακάτω επίγραμμα του Διονύσιου Σολωμού:

Ω! ΤΡΑΚΟΣΙΟΙ! ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ
ΚΑΙ ΞΑΝΑΛΘΕΤΕ Σ' ΕΜΑΣ
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΘΕΛ' ΙΔΕΙΤΕ
ΠΟΣΟ ΜΟΙΑΖΟΥΝΕ Μ' ΕΣΑΣ
Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ

Πάνω στην βάση του ανδριάντα υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη και το έτος της κατασκευής:

Β. ΦΑΛΗΕΡΑΣ ΕΠΟΙΗΣΕ 1966

Σύμφωνα λοιπόν με τις επιγραφές το έργο αν και κατασκευάστηκε το 1966, τοποθετήθηκε δυο χρόνια μετά έπειτα από χορηγία του Πάνου Κουμαντάρου. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.