Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Το μνημείο του Nicolas Jorge στην Ύδρα

Ο Νικόλαος Κολμανιάτης γεννήθηκε το 1784 στο νησί της Ύδρας. Όπως και οι περισσότεροι συμπατριώτες του , ασχολήθηκε με τη θάλασσα ως ναύτης. Ο τυχοδιωκτισμός του έπειτα από μια μεγάλη περιπέτεια τον οδήγησε στη Λατινική Αμερική το 1811. Εκεί, κατατάχθηκε στο ναυτικό της Αργεντινής και συμμετείχε σε αρκετές ναυμαχίες κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας εναντίον των Ισπανών φτάνοντας στα ανώτερα πολεμικά αξιώματα. Σήμερα, θεωρείται ήρωας αυτής της μακρινής χώρας.

Μπροστά από την Σχολή των Εμποροπλοιάρχων στην γενέθλια πόλη της Ύδρας υπάρχει μνημείο προς τιμήν του. Κατασκευάστηκε το 1938 από τον Αργεντινό γλύπτη Luis Perlotti. Πρόκειται για μια μεγάλη πέτρινη στήλη ύψους περίπου τριών μέτρων στην πρόσοψη της οποίας υπάρχει εντοιχισμένο ορειχάλκινο ανάγλυφο. Στο κέντρο του έργου υπάρχει η ανάγλυφη προτομή του Nicolas Jorge ο οποίος απεικονίζεται σε μέση ηλικία, με ευρωπαϊκή ενδυμασία, μουστάκι και πυκνά, μακριά μαλλιά. Αριστερά και δεξιά της προτομής υπάρχουν δυο ολόσωμες γυναικείες μορφές οι οποίες αναπαριστούν την Αργεντινή και την Ελλάδα αντίστοιχα.

Η μορφή που συμβολίζει την Αργεντινή κρατά με το δεξί της χέρι το εθνόσημο της χώρας: δυο χέρια σε θέση χειραψίας (συμβολίζουν την ενότητα μεταξύ τον επαρχιών της χώρας) και στο φόντο ένα δόρυ (συμβολίζει τη δύναμη) το οποίο φέρει ως επίστεψη έναn φρυγικό σκούφο (ο οποίος κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης θεωρούνταν σύμβολο ελευθερίας). H μορφή που αναπαριστά την Ελλάδα κρατά στο δεξί της χέρι μια μικρογραφία του αγάλματος της Νίκης και στο αριστερό το εθνόσημο της χώρας που εκείνη την περίοδο ήταν ο θυρεός της βασιλικής δυναστείας των Γλίξμπουργκ. Κάτω από την προτομή είναι χαραγμένα τα λόγια:

NICOLAS JORGE
(COLMANIATIS)
1784 - 1866
"FUE TAN VALIENTE
COMO MODESTO"
ALTE GUILLERMO BROWN

HOMENAJE DE
ARGENTINOS Y RESIDENTES GRIEGOS
ΦΟΡΟΣ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΩΝ
ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΟΙΚΩΝ

Στο πρώτο επίγραμμα παρατίθενται τα λόγια του ναυάρχου William Brown (στα αργεντίνικα Guillermo Brown) ήρωα του πολέμου της Ανεξαρτησία της Αργεντινής για τον Nicolas Jorge: "ήταν τόσο γενναίος όσο και μετριόφρων".

Κάτω δεξιά υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Luis Perlotti
Escultor

Πάνω από το ορειχάλκινο ανάγλυφο υπάρχει μικρή εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω:

ΔΑΠΑΝΗ
ΑΘ. ΚΟΥΛΟΥΡΑ
1938

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.