Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Η προτομή του Παύλου Κουντουριώτη στην Ύδρα

H προτομή του σπουδαίου Ναυάρχου, νικητή των βαλκανικών πολέμων και Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη βρίσκεται στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της Ύδρας λίγα μέτρα παραδίπλα από τον καθεδρικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο γλυπτό, δημιουργία του γλύπτη Γεώργιου Δημητριάδη του Αθηναίου. Η μαρμάρινη προτομή εδράζεται πάνω σε ένα ψηλό βάθρο ύψους περίπου τριών μέτρων. Ο Κουντουριώτης αποδίδεται με ναυτική στολή, έχει μουστάκι και φέρει πλήθος παρασήμων. Ένας αρχαιοπρεπής χιτώνας τυλιγμένος γύρω από τη μέση του, προσδίδει περισσότερη δόξα στο εικονιζόμενο πρόσωπο. Στο πάνω μέρος της πρόσοψης του βάθρου υπάρχει ένα ανάγλυφο δάφνινο στεφάνι και από κάτω ακολουθεί η εγχάρακτη επιγραφή:

ΤΩ
ΕΝΔΟΞΩ ΑΥΤΗΣ ΤΕΚΝΩ
ΝΑΥΑΡΧΟΥ
ΠΑΥΛΩ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ
Η ΎΔΡΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ

Μπροστά από τη βάση του βάθρου υπάρχει ένας μαρμάρινος αρσενικός λέοντας - σύμβολο δύναμης και πυγμής - ο οποίος είναι καθιστός πάνω σε μια άγκυρα και έχει απλωμένο το αριστερό μπροστινό του πόδι σε μια πλάκα η οποία αναγράφει την ημερήσια διαταγή του Παύλου Κουντουριώτη προς τα πληρώματα του ελληνικού στόλου κατά την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου:

ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ
ΤΑΣ ΕΥΧΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ
ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
ΠΛΕΩ ΜΕΘ' ΟΡΜΗΣ ΑΚΑΘΕΚΤΟΥ
ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΙΝ
ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ
ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΤΟΥ ΈΘΝΟΥΣ
Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ
1912 - 1913

Περιμετρικά του έργου υπάρχει σιδερένιο κιγκλίδωμα που αναπαριστά άγκυρες και σχοινιά. Πάνω στο κιγκλίδωμα υπάρχει μεταλλική πλάκα η οποία αναγράφει την ημερομηνία 1914 που αντιστοιχεί στο έτος τοποθέτησης της προτομής.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.