Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Η προτομή του επισκόπου Βρεσθένης Θεοδώρητου Β΄ στη Σπάρτη

Ο Θεοδώρητος ο Β΄ γεννήθηκε το 1787 στη Νεμνίτσα (το σημερινό Μεθύριο) της Αρκαδίας. Διετέλεσε μητροπολίτης Βρεσθένης (τα Βρέσθενα είναι σήμερα ένα μικρό χωριό στη βόρεια Λακωνία, πλάι στην αρχαία Σελλασία) και το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821 τον βρήκε σε αυτήν τη θέση. Ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και πολέμησε στο Βαλτέτσι, τα Βέρβαινα και τα Δολιανά. Λέγεται ότι ήταν από τους πιο μαχητικούς ιερωμένους της Επανάστασης και όταν πολεμούσε αν και ιερέας φόραγε φουστανέλα όπως και ο Παπαφλέσσας. Πέθανε πλήρης ημερών τον Απρίλιο του 1843.

Η προτομή του βρίσκεται στον περίβολο του μητροπολιτικού ναού της Ευαγγελίστριας στην πόλη της Σπάρτης. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή, έργο του γλύπτη Νίκου Γεωργίου. Ο μητροπολίτης αποδίδεται σε μεγάλη ηλικία, με πυκνή γενειάδα και ιερατική αμφίεση. Φέρει παράσημα στο στήθος και τον λαιμό. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΘΕΟΔΩΡΗΤΟC Β΄
ΕΠΙCΚΟΠΟC 
ΒΡΕCΘΕΝΗC
26.04.1843

Στα πλαϊνά της προτομής υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

ΓΛΥΠΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΘΗΝΑ 1996
ΤΗΛ 9224523

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.